Boek 'Een wereld te winnen' van Teun Toebes en Jonathan de Jong verschenen

Auteur:
15.11.2023
Boek 'Een wereld te winnen' van Teun Toebes en Jonathan de Jong verschenen
Auteur:
15.11.2023

"We mogen mensen met dementie niet tot een sociale dood veroordelen, zegt de 24-jarige verpleegkundige Teun Toebes. Hij trok met filmmaker Jonathan de Jong naar elf landen, op zoek naar inspiratie. Ze kwamen terug met een film én een boek: ‘Er hangt verandering in de lucht, ik voel het in elke vezel."

Teun Toebes heeft absoluut een missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Hij woont al jaren op de gesloten afdeling van een verpleeghuis als hij besluit deze missie naar een hoger plan te tillen. Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken. Nu het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar verdubbelt (in 2040: 81 miljoen mensen wereldwijd) is deze zoektocht geen vraag, maar een noodzaak.

“Na meer dan drie jaar over de wereld te hebben gereisd ben ik hoopvoller dan ooit dat wij de toekomst voor mensen met dementie hoopvoller kunnen inrichten," zegt Toebes.

Boek 'Een wereld te winnen' 

Op 14 november verscheen dan eindelijk het boek 'Een wereld te winnen' van Teun Toebes en Jonathan de Jong. Het boek is een beschrijving van de reis die beide vrienden maakten in een zoektocht naar de vraag hoe wij beter voor mensen met dementie kunnen zorgen en hoe wij hun levenskwaliteit op een hoger niveau kunnen brengen. Toebes en de Jong tasten geduldig deze grote vragen af en vertellen daarover in een boek dat volstaat met anekdotes over de zorg in Nederland, maar ook in vele andere landen die zij in deze zoektocht aandeden. 

Documentaire 'Human Forever'

Begin oktober verscheen ook al de film 'Human Forever, a story about love for humanity' . Deze documentaire is een indringende en ontwapenende film die aan de hand van persoonlijke verhalen van de mensen laat zien waarom wij moeten veranderen. En dit vormt samen met beroemde wetenschappers en visionairs uit de praktijk het bewijs dat wij hier morgen mee kunnen beginnen. "Ik ben ervan overtuigt dat documentaire je kijk op de mens voorgoed verandert”, aldus Teun.

De film is vanaf 2 november te zien in alle Pathe-theaters in Nederland. U kan de trailer van de film hier bekijken.