De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het gebruik van medicatie in de laatste levensfase. Dit komt grotendeels door het pionierswerk dat internist-oncoloog Eric Geijteman verrichtte, onder andere door zijn proefschrift.
Tijdens het Congres van Carend zal Eric in een workshop uitgebreid ingaan op noodzakelijke, maar vooral op onnodige medicatie tijdens de laatste levensfase.
“Zorgverleners moeten bewuster omgaan met het inzetten van medicatie en andere behandelingen in de laatste levensfase. Soms doen die meer kwaad dan goed en worden behandelingen onnodig doorgezet”, zegt Eric Geijteman, arts-onderzoeker en internist-oncoloog in een interview met Doq.
Eric Geijteman tijdens een interview met Carend: "Gedurende het leven krijgen mensen over het algemeen steeds meer medicijnen voorgeschreven. Op het moment dat het betreffende medicijn gestart wordt, kan dat medicijn heel nuttig zijn. Naarmate het overlijden nadert verandert het behandeldoel en nemen de fysieke functies van de patient af. Dit betekent dat een heel aantal medicijnen in deze fase van het leven gestopt kan worden. En wellicht gestopt moet worden, omdat voorkomen moet worden dat patiënten juist meer last krijgen van de bijwerkingen, die ook nog eens kunnen toenemen in de stervensfase."
Foto header: Pixabay Foto artikel: Eric Geijteman
Programma en inschrijving
U kan zich via deze link inschrijven voor het congres.
U vindt een uitgebreide beschrijving van het gehele programma hier.