De druk op mantelzorgers is groot en zal door allerlei maatschappelijke veranderingen nog verder toenemen. Dian Paasman (adviseur ouderenzorg) en Maaike Haan (onderzoeker Radboudumc) nemen je in deze workshop mee in de wijze waarop we mantelzorgers kunnen ondersteunen. Het bijzondere is dat ze daarbij o.a. gebruik maken van kunst, via de graphic novel Naasten die werd gebaseerd op Maaikes onderzoek.
Waarom lijkt de mantelzorger van de patiënt in de palliatieve fase onzichtbaar?
In de palliatieve fase draait het, logischerwijs, vaak om degene die ziek is. De mantelzorger ernaast – bijvoorbeeld iemands partner, volwassen kind, familielid, vriend – is soms onzichtbaar. Maaike vertelde daarover in een interview met Movisie: “Waar die onzichtbaarheid in zit, is niet zozeer het werk dat de mantelzorger verricht of het feit dat iemand mantelzorger is. Minder zichtbaar is wat het met iemand doet en wat het voor hem betekent. Wat beleeft en ervaart iemand en hoe verhoudt zich dat in de relatie tot degene die ziek is? Voor de omgeving, dat kunnen de familie, buren, professionele zorg of vrijwilligers zijn, is die beleving soms minder invoelbaar of begrijpelijk.”
Juist het stripboek Naasten is een manier om de beleving van mantelzorgers meer zichtbaar en invoelbaar te maken.
Aan de hand van platen uit het boek, maar ook praktijkvoorbeelden en hun onderzoek nemen Dian en Maaike je in deze workshop mee in het thema van mantelzorg. Zo word je aan het denken gezet over wat belangrijk is voor mantelzorgers én krijg je praktische handvatten waar je in de (jouw) zorg, het onderwijs of jouw organisatie mee aan de slag kunt.
Deze workshop is interessant voor zorgverleners en vrijwilligers, maar ook voor docenten, bestuurders, beleidsmakers en anderen die met het thema van mantelzorg aan de slag willen.
U vindt een uitgebreide beschrijving van het gehele programma [hier] (https://carend.nl/artikel/carend-congres-leven-toevoegen-aan-de-dagen-op-16-maart-2023).
Foto: Istock 