Carend Congres: Workshop 'Zorg in de Stervensfase'

Auteur: Carend Congres Redactie
13.11.2022
Carend Congres: Workshop 'Zorg in de Stervensfase'
Auteur: Carend Congres Redactie
13.11.2022

Niet meer willen eten en later niet meer willen drinken zijn vaak de eerste symptomen van sterven. In een latere fase van het stervensproces treden andere symptomen op zoals verkleuringen van de huid, minder gaan plassen, verwardheid, benauwdheid en reutelen.

In deze workshop komen al deze symptomen langs. Longarts Sander de Hosson zal ze beschouwen en aangeven wat er aan individuele symptomen te doen valt en aan welke je niets hoeft te doen.

Naast de formele zorg, kan er ook binnen de informele zorg veel gedaan worden aan het verbeteren van de kwaliteit van het sterven. Voorbeelden zijn het plaatsen van het koppelbed, de Bedside Singers, de inzet van vrijwilligers van de Wensambulance of vrijwilligers van VPTZ of de Stichting Eenzame Dood. Al deze mogelijkheden zullen langskomen tijdens deze inspirerende workshop.

Sander de Hosson (1977) is longarts en auteur van het boek Slotcouplet. In maart 2023 zal ook het boek 'Leven toevoegen aan de dagen' uitkomen, dat hij samen schreef met journalist Els Quaegebeur.

nb_62_sander_de_hosson_palliatieve_zorg_sterven_leven_toevoegen_aan_dagen_slotcouplet_carend_fotograaf_reyer_boxem_marjolein-1.616x0-is.png

Longarts Sander de Hosson


Bekijk hier het gratis Carendwebinar over informele zorg in de stervensfase 'Het koppelbed, de vrijwilligers, de waakmand en de wensambulance' met als presentator Wouke van Scherrenburg.

Lees de column van Sander de Hosson over 'The Final Common Pathway'.


Programma en inschrijving

U kan zich via deze link inschrijven voor het congres.

U vindt een uitgebreide beschrijving van het gehele programma hier.

IMG_5013.jpg