Congres Leven Toevoegen aan Dagen: Menno Oosterhoff - Euthanasie bij psychiatrische aandoeningen

Auteur: Carend Congres Redactie
01.01.2023
Congres Leven Toevoegen aan Dagen: Menno Oosterhoff - Euthanasie bij psychiatrische aandoeningen
Auteur: Carend Congres Redactie
01.01.2023

Euthanasie is de laatste jaren steeds meer uit de taboesfeer geraakt. Dat wil zeggen: euthanasie bij een fysieke aandoening. Bij een psychische aandoening is het minder goed bespreekbaar. Immers, patiënten met een psychische aandoening zijn vaak lichamelijk gezond en hebben meestal nog jaren te leven.

In deze workshop geeft Menno Oosterhoff een unieke kijk in de worstelingen waarmee een psychiater te maken krijgt bij zo’n euthanasieverzoek. Het geeft een duidelijk inzicht in de afwegingen die gemaakt worden en de twijfels die er vaak zijn bij artsen, zoals: doe ik er wel goed aan? Er wordt ingegaan op de overwegingen en bezwaren. Hoe lang moet én mag je de moed erin houden? Heeft euthanasie geen aanzuigende werking?

Menno Oosterhoff (kinder- en jeugd)psychiate is weliswaar met pensioen maar geeft nog veel advies aan mensen met een dwangstoornis. Tevens doet hij veel second opinions in het kader van een euthanasietraject en verleent hij regelmatig euthanasie. Sinds een aantal jaren schrijft hij blogs voor Medisch Contact en Arts en Auto. Van hem verschenen de boeken ‘Vals alarm’ (over dwangstoornissen) en ‘Ik zie anders niks aan je’ (over psychische aandoeningen en het brein). In 2023 verscheen het boek ‘Laat me gaan’ over euthanasie bij psychiatrische aandoeningen, dat hij samen met Kit Vanmechelen en Esther Beukema schreef.