Vijf boeken 'Slotcouplet' verloot onder deelnemers avondwebinar Sander de Hosson

Carend Redactie Nov 12, 2021
Vijf boeken 'Slotcouplet' verloot onder deelnemers avondwebinar Sander de Hosson

Onder de deelnemers van de avondwebinar van Sander de Hosson, die op 16 november zal plaatsvinden, zullen vijf gesigneerde boeken van ‘Slotcouplet’ verdeeld worden. Het boek Slotcouplet kwam in 2018 uit bij uitgeverij de Arbeiderspers en beleefde inmiddels zijn 14e druk.

Zorgverleners spelen in de laatste levensfase een belangrijke rol in het verlichten van lijden in het sterfbed. De allerbelangrijkste interventie die zij kunnen doen is het 'er zijn'. Patiënten en hun familie uitleggen wat er gebeurt, wat er mogelijk gaat gebeuren en hoe zij op zo'n goed mogelijke manier een sterfbed kunnen begeleiden.

In deze lezing zal hij ingaan op alle elementen van de zorg in de laatste levensfase, zoals symptoombestrijding, palliatieve sedatie, anticiperende zorg en omgaan met naasten. Veel nadruk zal liggen op de symptomen die bij sterven passen en het belang om deze met naasten te bespreken.Sander de Hosson heeft talrijke verhalen geschreven over zijn werk, waaruit hij ook zal voorlezen. 

Het webinar begint 16 november om 20.00 uur en is toegankelijk voor zorgverleners (geaccrediteerd) en niet-zorgverleners (kosten zijn dan 7,50, vul GEEN in op de kortingscode). Inschrijven kan hier: https://www.carend.nl/webinars


Hieronder ter voorbereiding enkel verwijzingen naar interviews.

Uit: "Een slechte dood is een nederlaag" (Elsevier, 4 november 2020)

"Het mantra is: leven toevoegen aan de dagen in plaats van dagen toevoegen aan het leven. Dat is een uitspraak van de Britse arts Cicely Saunders (1918-2005), een van de grondleggers van de moderne palliatieve zorg. De Hosson hoorde die in het ziekenhuis voor het eerst. Ook hij moest wennen.

Zijn ogen gingen open, toen hij in 2004 als arts-in-opleiding te maken had met een vrouw van begin zestig met uitgezaaide longkanker. Hij stelde voor om snel te beginnen met chemotherapie, want dan zou ze misschien drie tot zes maanden langer leven. Dat wilde ze niet. ‘“Dan gaat u dood,” riep ik. Waarop zij zei: “Maar ik ga ook dood.”


Uit: "Je hoeft niet altijd tot het bittere einde te knokken" (Trouw, 20 februari 2021)

"Tegelijkertijd sterkt ieder sterfgeval me in mijn missie. Want hoe bizar is het dat in de huidige ziekenhuisoverdracht alleen maar medische termen staan: ‘man van 76 met pneumonie en een te laag zoutgehalte’ bijvoorbeeld. Zonder enige informatie over zijn sociale context of dat hij angstig is. We weten niet of hij thuis veel hulp nodig heeft of nog belangrijker: hoe hij zelf over de behandeling denkt.

Geregeld tref ik patiënten aan waarbij ik niet weet wat ze zelf willen. Onlangs nog zag ik een oudere man met uitgezaaide longkanker in mijn spreekkamer. Naast hem twee dochters op het puntje van hun stoel, die roepen dat hun vader echt keihard gaat vechten tegen de kanker. Terwijl ik een doodzieke man voor me zie die achteroverleunt, geen enkele vraag stelt, maar weet dat hij doodgaat. Hij wil waarschijnlijk helemaal niet die super-innovatieve immunotherapie. Ik zou hem het liefst alleen willen spreken en vragen wat hij nu echt wil. Je hoeft niet altijd tot het bittere eind te knokken."


Schrijf u snel in voor deze bijzondere webinar over terminale zorg! Kan hier: https://www.carend.nl/webinars