CONGRES

Het ACP Congres

Het ACP Congres

De aandacht voor advancecare planning (ACP) ofwel proactieve zorgplanning neemt snel toe en dat is helemaal terecht. Vooraf praten met een patiënt over zijn of haar grenzen en wensen ten aanzien van toekomstige zorg en situaties is relevant, net als het aftasten van de grenzen van de geneeskunde zelf. Wat is echt belangrijk voor een patiënt en zijn naaste? Hoe ziet een goede dag eruit? Nu, maar ook bij het vorderen van een ziekte? In de stervensfase?

Kwetsbaarheid door ziekte of door het vorderen van de leeftijd beïnvloedt de beslissingen die worden genomen ten aanzien van mogelijk behandelingen. De technologische ontwikkelingen binnen de zorg nemen toe. We kunnen als zorgverleners steeds meer. Dat is goed nieuws, maar er is een belangrijke andere kant van deze medaille. Want is de kwaliteit van leven daar altijd mee gediend? Wil iemand nog wel alles wat mogelijk is?
Algemeen
13 juni 2023
12:30 - 17:00
Jaarbeurs Utrecht

Op dit congres zullen we ACP vanuit alle richtingen en in alle lijnen van de zorg beschouwen. Hoe vindt ACP plaats bij de huisarts? Hoe verschilt ACP orgaanfalen (zoals COPD of hartfalen) met de ACP die bij demetie of kwetsbaarheid plaatsvindt? En hoe ziet een grootschalige ACP-polikliniek eruit zoals het Gelderse Vallei ziekenhuis dat op veel poli’s heeft ingericht? Wat heeft het de patiënt en de zorgverlener gebracht en tegen welke weerstanden liepen ze aan? Wie en wanneer wordt een ACP gesprek gevoerd en hoe pak je dat eigenlijk aan?

Het congres wordt georganiseerd in samenwerking met de Dutch Health Hub en vindt plaats tijdens de 'Dutch Health Week' in de Jaarbeurs. Wij zullen uw gegevens na inschrijving met hen delen, zodat zij voor u de (gratis) inschrijving voor de Dutch Health Week kunnen organiseren en u het gebouw van de Jaarbeurs kunt betreden.

Op 13 juni 2023 zullen Carend en de Dutch Health Hub ACP tijdens een middagcongres vol in de spotlights zetten met als dagvoorzitter Sander de Hosson en met topsprekers als Dave Tjan en Mirjam Willemsen. Het congres is geschikt voor zorgverleners die een unieke kans krijgen om ook in de keukens van het verpleeghuis, ziekenhuis of de huisartsenpraktijk kunnen kijken. Hierdoor is het leereffect dubbel zo groot.

De primaire doelgroep van het congres is zorgverleners, maar ook voor bestuurders en beleidsmakers zal dit congres een waardevolle bron van informatie zijn. Het congres is voor iedereen toegankelijk, ook voor patiënten en naasten.

Programma

Tijd Type Onderwerp Spreker(s)
12:30 - 13:00 Inloop met koffie
13:00 - 13:15 Lecture Advance care planning (ACP): de basisprincipes
Sander de Hosson
Longarts
13:15 - 14:00 Lecture ACP bij dementie
Judith Meijers
Associate professor bij Universiteit van Maastricht
14:00 - 14:45 Lecture ACP bij COPD (en hartfalen)
Marloes Jansen
Verpleegkundig specialist longziekten
14:45 - 15:00 Pauze
15:00 - 15:45 Lecture De ACP-poli in het ziekenhuis
Dave Tjan
Anesthesist Ziekenhuis Gelderse Vallei
15:45 - 16:30 Lecture ACP in de huisartsenpraktijk
Mirjam Willemsen
Huisarts, patiënt.
16:30 - 17:00 Lecture Conclusies en afronding
Sander de Hosson
Longarts
12:30 - 13:00
Inloop met koffie
13:00 - 13:15
Lecture
Advance care planning (ACP): de basisprincipes
Sander de Hosson
Longarts
13:15 - 14:00
Lecture
ACP bij dementie
Judith Meijers
Associate professor bij Universiteit van Maastricht
14:00 - 14:45
Lecture
ACP bij COPD (en hartfalen)
Marloes Jansen
Verpleegkundig specialist longziekten
14:45 - 15:00
Pauze
15:00 - 15:45
Lecture
De ACP-poli in het ziekenhuis
Dave Tjan
Anesthesist Ziekenhuis Gelderse Vallei
15:45 - 16:30
Lecture
ACP in de huisartsenpraktijk
Mirjam Willemsen
Huisarts, patiënt.
16:30 - 17:00
Lecture
Conclusies en afronding
Sander de Hosson
Longarts