Bloemendaal krijgt een hospice

Auteur: Carend Redactie
25.05.2025
Bloemendaal krijgt een hospice
Auteur: Carend Redactie
25.05.2025

Er komt alsnog een hospice in de gemeente Bloemendaal. Dat blijkt uit een gemeenteraadszitting van 23 mei j.l. waar gesproken is over twee locaties. Dit goede nieuws komt na een zomer waarin ophef ontstond over de komst van een hospice naar een van de rijkste straten van Nederland. Buurtbewoners hadden de komst van dit hospice tegengehouden. Met succes.

Carend nam in de zomer het initiatief om een publiekslezing over palliatieve zorg in het gemeentehuis te houden. Binnen een mum van tijd was deze lezing vol en werd een tweede lezing in de kerk gehouden. Tijdens deze avond bleek een grote gemeenschapszin te bestaan, waarbij ook de gemeente actief was aangehaakt.

De laatste maanden is hard gewerkt en nu blijken er zelfs twee geschikte locaties te zijn, zo blijkt uit een gemeenteraadsvergadering van 23 mei. Op 5 juni neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Gemeenteraadslid Rob Slewe houdt een zeer beluisterenswaardig betoog in de gemeenteraad, die je hier kan terugkijken.

Sander de Hosson van Carend reageert verheugt: "Zo zie je dat negatieve gebeurtenissen omgebogen kunnen worden naar iets heel positiefs". Over de bewuste straat in Bloemendaal wil hij het niet meer hebben: "Laten we eerlijk zijn. In zo'n kleinzielige straat wil je toch ook niet dood gevonden worden."

Angst dat kinderen geconfronteerd werden met stervende mensen

Vorig jaar bood de familie van wijlen Theo Eichholtz zijn markante villa aan als schenking aan Hospice Haarlem na positieve ervaringen binnen de hospicezorg. Het hospice zou het pand twintig jaar kosteloos mogen gebruiken om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan zorg in de laatste levensfase. In de villa zouden tien bedden worden gerealiseerd, waarvan zes voor terminale zorg en vier voor logeerzorg.

Bewoners van de Midden Duin en Daalseweg kanten zich echter tegen het plan en pleegden  fel verzet tegen de komst van een hospice in hun straat. Hoewel de gemeente Bloemendaal positief stond tegenover het initiatief, kwamen enkele buurtbewoners met bezwaren. Die varieerden van zorgen over parkeerdruk en angst voor lijkwagens in de straat tot het idee dat kinderen in de buurt geconfronteerd zouden worden met stervende mensen. Ook werd gevreesd voor precedentwerking en de komst van meer instellingen in het beschermde villapark Duin en Daal.

Ondanks steun vanuit andere buurtbewoners, de familie Eichholtz en de gemeente, zag het hospice uiteindelijk af van het plan. De dreiging van langdurige juridische procedures werd te groot. 


Gemeenschap

Wat begon met tegenwerking en teleurstelling, eindigt nu in hoop en verbinding. De gemeente Bloemendaal laat zien dat compassie en redelijkheid kunnen zegevieren, zelfs in een omgeving waar eerst vooral angst en bezwaren klonken. Dankzij de inzet van velen โ€“ van betrokken burgers tot raadsleden en zorgprofessionals โ€“ komt er alsnog een plek waar mensen in hun laatste levensfase met waardigheid kunnen sterven. En dรกt is waar een gemeenschap zich uiteindelijk op zou moeten laten voorstaan.