WEBINARS palliatieve zorg & end of life

Carend biedt webinars aan voor iedereen die geïnteresseerd is in palliatieve zorg en end-of-life zorg. Wij koppelen dit zoveel als mogelijk aan de actualiteit en aan verzoeken van deelnemers van eerdere webinars. Voor de komende periode staan er drie webinars gepland. Accreditatie is aangevraagd voor artsen, verpleegkundigen & verzorgenden en geestelijk verzorgers.


De eerste webinar gaat over  end-of-life zorg en communicatie bij moslim patiënten. Een kwart van onze patiënten heeft een niet westerse achtergrond. Soms leidt dat tot misverstanden op communicatief gebied en dat is jammer, zeker in de palliatieve en stervensfase. Veelal berusten die misverstanden op onbegrip.
Dit kunnen we verbeteren door proberen te begrijpen waar die misverstanden vandaan komen.
Mustafa Bulut, imam en geestelijk verzorger in het Jeroen Bosch en Elisabeth Tweesteden ziekenhuis zal deze webinar verzorgen. De webinar is geschikt voor zorgprofessionals van alle niveaus, voor geestelijk verzorgers en ook voor andere geïnteresseerden.De tweede webinar gaat over palliatieve sedatie. Palliatieve sedatie wordt veel toegepast om het sterven dragelijker te maken. Iedere zorgverlener krijgt er mee te maken. Maar ondanks het frequente voorkomen zijn er toch nog veel onduidelijkheden over palliatieve sedatie.
Onlangs is er een nieuwe richtlijn uitgekomen over palliatieve sedatie. In deze webinar bespreken Sabine Netters, internist-oncoloog en Sander de Hosson, longarts deze nieuwe richtlijn en geven zij verdere achtergrond informatie over palliatieve sedatie.
De webinar is geschikt voor zorgprofessionals van alle niveaus, voor geestelijk verzorgers en ook voor andere geïnteresseerden.


De derde webinar gaat over de palliatieve zorg binnen de oncologie. Veelal wordt nog gedacht dat palliatieve zorg pas aan de orde is als een patiënt is uitbehandeld en dus geen chemotherapie meer kan of wil krijgen. Dat is echter een groot misverstand. Ziektegerichte behandeling zoals bv chemotherapie kan heel goed ook goede palliatieve zorg zijn en omgekeerd leidt palliatieve zorg niet tot sneller overlijden. Integendeel.
We bespreken de waarde van een zgn. twee sporen beleid "hope for the best and prepare for the worst" (Cicely Saunders) en een aantal recente wetenschappelijke studies die aantonen dat vroege integratie van palliatieve zorg bij patiënten met kanker leidt tot 5x minder vermijdbare agressieve zorg in de laatste levensmaand.

Deze webinar is vooral bedoeld voor zorgprofessionals en anderen die al enige basiskennis van palliatieve zorg hebben én veel in aanraking komen met mensen met kanker. De webinar wordt gegeven door Sabine Netters, internist-oncoloog en Sander de Hosson, longarts. Beide zijn ook consulent palliatieve zorg.

Houd mij op de hoogte

nieuws, opleidingen, webinars en meer

Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.