CAREND BLOG

Ziek

Auteur: Caroline Perrée, partner 16.07.2024

Vooral doen en goed voor jezelf zorgen, zeggen mensen vaak tegen me. Goeie tip hoor, echt. Maar hoe doe ik dat dan, als ze steeds een beetje kwetsbaarder wordt? Hoe laat ik haar dan toch heel eventjes los, zonder me daar al te rot over te v...

Auteur: Guusje Hartman, palliatieve zorg verpleegkundige in een huisartsenpraktijk 16.07.2024

Ik kijk naar het doorrookte en ook wat vergeelde gezicht van Tony. Er schuilt een verdriet achter zijn blik, die kan ik nu plaatsen. Hoeveel Tony ook drinkt, hij kan het niet vergeten.

Auteur: Vinca van Kalsbeek, vrijwilliger Stichting Komma 09.07.2024

Het leven overkomt en gebeurt je. Ik realiseer me dat dit precies de essentie is wat het leven de moeite waard maakt om het ten volle te leven.

Auteur: Asseliena de Haan, (wijk)verpleegkundige en patiënt met uitgezaaide borstkanker 09.07.2024

Je hoeft geen goede raad of advies te geven. Je hoeft niet met oplossingen te komen, of te zoeken naar woorden. Je hoeft niet te troosten. Liever niet zelfs. Ongemak mag er zijn.

Auteur: Cynthia Poen, verpleegkundige en columnist 02.07.2024

Het geeft rust dat ze zelf voor hun einde kunnen kiezen. Mogen kiezen. Ze plannen het afscheid van de familie met grote zorgvuldigheid en willen samen met de kinderen een datum prikken. Tot zij ineens, onverwacht en razendsnel, overlijdt.

Auteur: Jannie Oskam, auteur, gastdocent, spreker en dubbele ervaringsdeskundige (gewerkt in de zorg en patiënt) 02.07.2024

Ik weet dat het komt, al jaren. Maar als het dan echt zover is schrik ik me dood. De boodschap komt totaal onverwacht en veel te vroeg. Ik voel me goed, maar de scan laat wat anders zien. Er zijn geen behandelingen meer.

Auteur: Esther Mostert, verpleegkundige in een hospice 25.06.2024

De cirkel van het leven zal voor Stijn en zijn familie altijd zichtbaar blijven: de sterfdag van opa is een dag na de geboortedag van Stijn. Als een estafettestokje dat wordt doorgegeven.

Auteur: Eva Koenraadt, verpleegkundige in de wijkzorg 25.06.2024

Ondanks dat ik haar nooit op de vrolijke momenten in een mensenleven zie, ben ik altijd blij haar te zien. De begrafenisondernemer.

Auteur: Gerard van MIdden, nazorgmedewerker en auteur 18.06.2024

Luisteren is niet alleen maar de ander laten praten, maar – vooral met lichaamstaal – laten zien dat je er actief bij bent.

Auteur: Judith Rietjens, hoogleraar ‘Design for Public Health’ 18.06.2024

Samenredzaamheid is niet het overlaten van de professionele zorg aan de mantelzorger. Het gaat om het hervinden van onze aard om compassievol naar elkaar om te zien, en onze samenleving zo in te richten dat deze daartoe uitnodigt.