Congres Connecting Communities: 'Positieve Gezondheid' in de Laatste Levensfase

Auteur: Carend Redactie
28.04.2025
Congres Connecting Communities: 'Positieve Gezondheid' in de Laatste Levensfase
Auteur: Carend Redactie
28.04.2025

Op 4 september 2025 vindt het derde congres "Connecting Communities" plaats, een samenwerking van Agora, BPSW, Carend en PZNL. Dit jaar staan verbinding en samenwerking centraal: hoe kunnen zorg, het sociaal domein en gemeenschappen samen mensen in hun laatste levensfase optimaal ondersteunen?

Wanneer de medische wereld zijn grenzen bereikt, wordt pas echt duidelijk wat telt: een mensgerichte benadering waarin zorgverleners, het sociaal domein en de gemeenschap samen optrekken. De behoefte aan palliatieve zorg groeit, en dat vraagt om een andere manier van kijken en organiseren. Niet alleen medische zorg, maar ook sociale en emotionele steun, zingeving en een zorgzame gemeenschap spelen een cruciale rol.

In deze serie gaan we in op onderwerpen die tijdens het congres aan bod komen. Deze week: 'Positieve Gezondheid in de Laatste Levensfase'.

‘Positieve Gezondheid’ in de laatste levensfase 

Een sociale benadering van palliatieve zorg staat voor integrale zorg en ondersteuning die de mens als geheel ziet, vanuit vier dimensies, lichamelijk, psychisch, sociaal en zingeving. Positieve Gezondheid heeft een vergelijkbare benadering en steekt in op zes dimensies. Machteld Huber werkte de brede benadering van Positieve Gezondheid uit tot een praktische vorm voor de laatste levensfase, die zij ‘De laatste 1000 dagen, of hoe word je goed oud?’ noemt. In deze sessie verkent zij met ons of deze inhoud de samenwerking tussen zorg en sociaal domein inhoudelijk zou kunnen versterken.

Door ‘Positieve Gezondheid’ positief loslaten in de laatste 1000 dagen
Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar de klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat er nog wél kan en het leven betekenisvol maakt. Deze benadering is een aanvulling op de gebruikelijke zorg en dringt steeds meer door in de huisartsenspreekkamers, IPSO-centra en raakt sterk aan de sociale benadering dementie (Tao of Care) en de sociale benadering van palliatieve zorg (Agora). Ook sociaal werkers gebruiken het steeds vaker. De uitwerking van Positieve Gezondheid in ‘De laatste 1000 dagen’ blijkt door ouderen goed ontvangen te worden en wordt door hen beschreven als ‘taboes doorbrekend’ en ‘dit gaat over positief loslaten’.

In deze sessie presenteert Machteld Huber de inhoud en is er ruim tijd voor interactie. Kan dit de sociale benadering van palliatieve zorg en ondersteuning versterken? Hoe relateert dit aan de vier dimensies en hoe kan Positieve Gezondheid wellicht helpen om de verbinding tussen zorg en welzijn te vergemakkelijken?

Meer over Machteld Huber


Kom naar het Congres Connecting Communities op 4 september en lees van de experts als Jan Rotmans, Jan Smelik en Otwin van Dijk. Er is veel ruimte om met elkaar in discussie te gaan. Meer informatie over het gehele congres vind je hier. Groepsinschrijvingen vanaf 3 personen zijn welkom op congres@carend.nl