Congres Palliatieve Zorg in Transitie: Marc Rietveld – Existentiële Zorg

Auteur: Carend Congres Redactie
01.02.2024
Congres Palliatieve Zorg in Transitie: Marc Rietveld – Existentiële Zorg
Auteur: Carend Congres Redactie
01.02.2024

In de palliatieve fase komen patiënten vaak voor existentiële vraagstukken te staan. Dit kunnen vragen zijn over de zin van het leven, dood, lijden en persoonlijke identiteit. Het begrijpen en ondersteunen van deze existentiële dimensies is een cruciaal aspect van goede palliatieve zorg. Maar hoe ga je als zorgverlener om met deze complexe en vaak diep persoonlijke vragen? Hoe kun je patiënten bijstaan in hun zoektocht naar betekenis en troost in hun laatste levensfase?

Als zorgverlener kom je hierbij vaak lastige dilemma’s tegen. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoop die veel patiënten blijven koesteren, ondanks de prognose van een ongeneeslijke ziekte. Ze maken toekomstplannen zoals: "Volgend jaar ga ik een verre reis maken" of "Ik kan niet wachten om mijn kleinkind te ontmoeten." Hoe ga je daar als zorgverlener mee om? De patiënt weet toch dat hij dit waarschijnlijk niet meer zal meemaken? Ontkent hij zijn prognose en moet je hem dan niet beter informeren? Een ander dilemma kan zijn dat je zo graag je patiënt helpt bij het toch nog een keer spreken met die zoon die het contact heeft verbroken – maar jouw patiënt schrikt daarvoor terug. Of het doet je pijn om te zien hoe bepaalde overtuigingen het jouw patiënt zo moeilijk maken om de dood tegemoet te treden, hoe bang ze daardoor is – hoe graag zou je haar uitleggen dat ze die overtuigingen mag loslaten. En misschien wel het belangrijkste dilemma: hoe ga ik om met mijn eigen waarden en overtuigingen over kwaliteit van leven en afscheid nemen in de begeleiding van mijn patiënten? Het is niet mogelijk om ‘neutraal’ te zijn, en dat willen mijn patiënten ook helemaal niet. Hoe doe je dat?

Tijdens deze interactieve workshop zal Marc Rietveld (geestelijk verzorger) ingaan op de dilemma’s die je bij de begeleiding van patiënten met existentiële vragen kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan. Aan de hand van casuïstiek en praktische handvatten zal hij verschillende perspectieven op zingeving en hoop in de laatste levensfase bespreken en met het publiek onderzoeken welke belangrijke rol je kunt hebben als alles anders wordt.