Op 4 september 2025 vindt het derde congres "Connecting Communities" plaats, een samenwerking van Agora, BPSW, Carend en PZNL. Dit jaar staan verbinding en samenwerking centraal: hoe kunnen zorg, het sociaal domein en gemeenschappen samen mensen in hun laatste levensfase optimaal ondersteunen?
De inschrijving voor dit congres is geopend.
Wanneer de medische wereld zijn grenzen bereikt, wordt pas echt duidelijk wat telt: een mensgerichte benadering waarin zorgverleners, het sociaal domein en de gemeenschap samen optrekken. De behoefte aan palliatieve zorg groeit, en dat vraagt om een andere manier van kijken en organiseren. Niet alleen medische zorg, maar ook sociale en emotionele steun, zingeving en een zorgzame gemeenschap spelen een cruciale rol.
In een serie artikelen zullen we de komende tijd aandacht besteden op onze website aan dit onderwerp en de deelsessies die deze dag plaatsvinden. Vandaag deel 2: "Elsloo: van zorgnetwerk naar een community".
Elsloo van zorgnetwerk naar community
In het zorgnetwerk Elsloo (Zuid-Limburg) werken zorg- en welzijnsorganisaties samen om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en daar ook te kunnen overlijden. De samenwerking breidt langzaamaan uit naar vrijwilligers en de gemeenschap. Hoe wordt invulling gegeven aan proactieve zorgplanning in deze samenwerking? Wat komt hierbij kijken? Hoe wordt dit ervaren door de brede eerste lijn, door sociaal werkers en waar hebben bewoners behoefte aan? Wat zijn de nieuwste inzichten?
##WeDid: Wat we leerden van de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals …….
##WeWillDo: Onze dromen voor de palliatieve zorg in het Zorgnetwerk Elsloo.
Zorgnetwerk Elsloo werd meer dan 10 jaar geleden opgericht om de gezondheid en het welzijn van alle (kwetsbare) ouderen te bevorderen. In de loop der jaren zijn verschillende initiatieven en projecten ontwikkeld, die eerst de samenwerking tussen zorgprofessionals versterkten. Gaandeweg sloot ook het sociaal domein zich hierbij aan. Inhoudelijk werd er een interprofessionele leergemeenschap opgezet.
In 2030 zal het aantal ouderen van 75 jaar en ouder in Elsloo zijn verdubbeld ten opzichte van 2010. Dit vergroot de vraag naar palliatieve zorg. Uit een behoefte-inventarisatie in Elsloo komen de volgende aandachtspunten naar voren: er ontbreekt een proactieve zorgplanning met een gezamenlijk leef-, zorg- en welzijnsplan, en er is geen ‘verbindende schakel’ (centrale contactpersoon) waar ouderen in de palliatieve levensfase en hun mantelzorgers terecht kunnen. Om hierop in te spelen, is het project ‘Partners in Palliatieve Zorg: Integrale Proactieve Zorgplanning met een Centrale Contactpersoon’ gestart.
Tijdens deze interactieve sessie delen Albine, Jolanda en Loes de opstart en ontwikkeling van het Zorgnetwerk Elsloo tot nu toe. Zij zullen de ervaringen van de zorg- en welzijnsprofessionals in het Zorgnetwerk Elsloo gebruiken om op een interactieve manier aan de hand van stellingen en videoclips knelpunten, zorgen en goede voorbeelden uit te wisselen.
In het huidige ‘Partners in Palliatieve Zorg’ project richten zij zich op de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals en informele hulpverleners (gemeenschapsnetwerk). Zij delen de ervaringen van kwetsbare ouderen, mantelzorgers en zorg- en welzijnsprofessionals. Hierbij is vooral aandacht voor hoe bewoners en informele hulpverleners dit zien en ervaren.
Eén van de belangrijkste lessen die zij hebben geleerd, is dat samenwerking begint met elkaar leren kennen en waarderen. Het samenwerken aan inhoudelijke thema’s die direct relevant zijn voor de zorg voor eigen patiënten, is daarbij onmisbaar.
Meer over de sprekers:
Kom naar het Congres Connecting Communities op 4 september en lees van de experts als Jan Rotmans, Jan Smelik en Otwin van Dijk. Er is veel ruimte om met elkaar in discussie te gaan. Meer informatie over het gehele congres vind je hier. Groepsinschrijvingen vanaf 3 personen zijn welkom op congres@carend.nl.