De Carend Podcast: Palliatief Redeneren

Auteur: Carend Redactie
27.05.2024
De Carend Podcast: Palliatief Redeneren
Auteur: Carend Redactie
27.05.2024

Wat is palliatief redeneren en hoe benader je problemen in de palliatieve fase? Wat komt er allemaal kijken als functie hoogleraar palliatieve zorg? We gaan hierover in gesprek met hoogleraar palliatieve zorg van het UMCU Saskia Teunissen.

De last die patiënten ervaren van symptomen, tast de kwaliteit van leven aan. Daarom is de zorg en behandeling gericht op het voorkomen of beperken van symptomen. Het ‘palliatief redeneren’ is een toegepaste vorm van klinisch redeneren, specifiek gericht op besluitvorming in de palliatieve fase. Bij de keuze voor begeleiding en behandeling van symptomen wordt expliciet rekening gehouden met prioriteiten en wensen van de patiënt en met de (vaak beperkte) levensverwachting. Door systematisch werken, anticiperend op veranderingen in de toekomst en concrete afspraken over doelen en evaluatie wordt optimale symptoommanagement nagestreefd.

Beluister deze belangrijke podcast hieronder of via Spotify, Apple Podcast of je favoriete podcastkanaal.


De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. In dit derde seizoen staat 'Verlichten van Klachten' centraal.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten!