Carend start samen met KWF nascholingsoffensief palliatieve zorg: grote stap vooruit

Auteur: Carend Redactie
25.04.2022
Carend start samen met KWF nascholingsoffensief palliatieve zorg: grote stap vooruit
Auteur: Carend Redactie
25.04.2022

Palliatieve zorg heeft in de basisopleiding geneeskunde en verpleegkunde niet de plaats, die het verdient. Zorgverleners hebben onvoldoende geleerd hoe ze de beste zorg kunnen leveren voor patienten die niet meer beter worden. Met name advancecareplanning (van te voren goed spreken over wensen en behoeften van de patient), aandacht voor psychische, sociale en zingevingsaspecten, maar ook zorg en communicatie in de stervensfase verdienen veel meer aandacht in het medisch en verpleegkundig veld.

Om die reden start Carend in nauwe samenwerking met KWF en Amsterdam UMC (O2PZ) een groot nascholingsoffensief met als doel betere palliatieve zorg in Nederland te ontwikkelen. In de eerste fase richten we ons op verpleegkundigen in de tweedelijn, maar het is ons nadrukkelijke doel de scholing uit te breiden naar andere velden.

De pilot voor verpleegkundigen start op 12 mei in Zwolle. In 7 workshops leren verpleegkundigen meer over benauwdheid, pijn en ook zorg in de stervensfase. De workshops zijn ontwikkeld door experts op het gebied van palliatieve zorg, zoals oncoloog Alexander de Graeff, hoofdauteur van de richtlijnen palliatieve zorg en Etje Verhagen, psycholoog en geestelijk verzorger.

Aan de pilot doen vele zorgverleners van het Isala Ziekenhuis in Zwolle en de volgende ziekenhuizen mee: Wilhelminaziekenhuis Assen, Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg en het Deventer ziekenhuis.

Met de ervaringen en het onderwijsmateriaal uit deze pilot zal in een later stadium het landelijk onderwijsplatform O2PZ een veel groter project uitrollen, waarin ook Carend een belangrijke rol zal spelen.

Behoefte aan betere palliatieve zorg en scholing

De huidige zorg en opleiding is ingericht op het beter maken van mensen, maar onvoldoende op het ondersteunen van mensen die niet beter worden. 25% van de patiënten mist na een slecht nieuwsgesprek dan ook advies over mentale en lichamelijke klachten en steun aan naasten (NKF 2018). Uit onderzoek van Nivel uit 2020 onder zorgverleners blijkt dat bijna tweederde zich onvoldoende geschoold vindt op het gebied van palliatieve zorg. Zoals het ondersteunen bij psychische, sociale en spirituele problemen. Het is geen standaard onderdeel van MBO-, HBO- en WO-opleidingen. Daarnaast is er een tekort aan goedgeschoolde docenten met praktijkkennis om alle zorgverleners goed te scholen.

Artsen en opleidingsexperts starten nascholingsprogramma

KWF investeert in het uiteindelijk 3-jarig educatieprogramma ‘Landelijke basiscursus palliatieve zorg bij kanker’. Dit programma wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC namens het landelijke platform Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg (O2PZ) en in samenwerking met diverse partijen, waaronder Carend. Het programma werkt toe naar een docentenpoule van 420 docenten en het zo snel mogelijk nascholen van zoveel mogelijk zorgverleners, met uiteindelijk landelijke dekking. Concreet zal al op korte termijn 13% van de oncologische zorgverleners bijgeschoold zijn en kunnen zij de opgedane kennis direct inzetten.

Directe impact voor ongeneeslijke kankerpatiënt en naasten

Jannie Oskam, ongeneeslijk ziek, auteur van het boek Tussenland is blij met dit initiatief: “Weten dat je niet beter wordt maakt onzeker, zorgt voor spanning en maakt je supergevoelig. Dan helpt het dat er artsen en verpleegkundigen zijn zien dat ik geen ziekte ben, maar een mens. Die snappen en herkennen wat ik doormaak en zich verdiepen in wie ik ben en nodig heb. Met wie je angsten en levensvragen durft te bespreken en kunt lezen en schrijven. Juist de kleine gebaren en woorden voelen groots. Het is dan ook mijn allergrootste wens dat alle zorgverleners palliatief opgeleid zijn.

Ook voor Johan van de Gronden, directeur KWF is dit een stap vooruit: “Wij willen het verschil maken voor mensen met kanker. Ook als je niet beter wordt. Het mag niet zo zijn dat zorgverleners de kennis en vaardigheden niet hebben doordat ze niet goed genoeg zijn opgeleid. Daarom investeren wij in de nascholing. Zodat zorgverleners de dag erna al betere zorg kunnen bieden, met directe impact op iemands leven en dat van hun naasten.”

Carend kijkt uit naar samenwerking met zovelen om ons doel verder te bereiken: Ook al je ongeneeslijk ziek bent, verdien je de beste zorg!

_825xAUTO_crop_center-center_noneKWF-Samenmet-RGB.png