Het naasten- en nabestaandencongres: Adelheid Roosen en Sander de Hosson

Auteur:
01.12.2023
Het naasten- en nabestaandencongres: Adelheid Roosen en Sander de Hosson
Auteur:
01.12.2023

In de jaren '80 gaat Adelheid Roosen aan de slag als theatermaakster en actrice. Zo werkte ze mee aan diverse films, zoals Als de noodklok luidt, Mama is boos! en Het Zakmes. Ook leverde ze een bijdrage aan vele televisieprogramma's, zoals Het andere net, VARA's Nachtshow en De Familie Braaksma op vakantie. Roosen droeg veel bij aan de emancipatie van Islamitische moslima's. Na haar deelname aan De vagina monologen schreef ze een versie voor Islamitische vrouwen, waarin taboes rond intimiteit en seksualiteit werden doorbroken. 

Haar extraverte karakter en sprankelende persoonlijkheid bleken een perfecte combinatie met de uitbundige Karin Bloemen. De dames stonden dan ook veelvuldig samen op het podium, zoals in theatercabaretgroep Purper en de voorstelling Niet gesnoeid. 

Roosen staat bekend om haar veelzijdigheid. Zo speelde ze in uiteenlopende stukken, van cabaret tot Shakespeare. Ook werkte ze veel als dramadocente, onder meer aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Roosen ontving ook vele onderscheidingen tijdens haar carrière, zoals de Amsterdamprijs voor de kunst en de Dr. J.P. van Praag-prijs, maar ook de Amerikaanse Gilder/Coigney International Theatre Award van de League of Professional Theatre Women. 

Samen met Hugo Borst ging zij in het verpleegtehuis op zoek naar de menselijke zorg bij dementie. Het leverde in 2018 een bijzonder vierluik op: In de Leeuwenhoek. De serie kreeg een vervolg met Thuis op Zuid en Roosen en Borst. Als ervaringsdeskundige weten Adelheid Roosen en Hugo Borst hoe het is om langzaam afscheid te moeten nemen van iemand met dementie. Beiden verloren ze hun moeder aan de ziekte. Sinds het verlies onderzoeken ze hoe de zorg voor en omgang met mensen met dementie beter kan. Dat doet Roosen als theatermaker op de haar zo kenmerkende manier: ze komt bij iedereen dichtbij, raakt de mensen en verzint bijzondere rituelen rondom afscheid. 


Sander de Hosson is longarts bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, met als aandachtsgebied palliatieve zorg. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Samen met een team van zorgverleners streeft hij naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt. Hosson werd door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot alumnus van het jaar 2019.

Hij schreef meerdere boeken over palliatieve zorg, zowel voor de beroepsgroep als ook voor een breder publiek en is oprichter van het zorgplatform Carend. 

  • S.M. de Hosson, M.J. Tip, J.W.G. van Putten, T.S. van der Werf, Probleemgeoriënteerd denken in de longgeneeskunde: een praktijkboek voor de opleiding en de kliniek, De Tijdstroom Uitgeverij, 2010. (ISBN 9789058981769)
  • S.M. de Hosson, A. de Graeff, F.J.S. Netters, C.A.H.H.V.M. Verhagen, Probleemgeoriënteerd denken in de palliatieve zorg: een praktijkboek voor de opleiding en de kliniek, De Tijdstroom Uitgeverij, 2011. (ISBN 9789058981929)
  • Sander de Hosson, Slotcouplet: Ervaringen van een longarts, De Arbeiderspers, 2018. (ISBN 9789029543194)
  • Els Quaegebeur, Sander de Hosson, Leven toevoegen aan de dagen: Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt, De Arbeiderspers, 2023. (ISBN 9789029546454)