Het overlijden overleven: een praktisch handboek

Auteur: Nicoline Smoor
17.07.2023
Het overlijden overleven: een praktisch handboek
Auteur: Nicoline Smoor
17.07.2023

Met Het overlijden overleven hebben de auteurs Emilie van Karnebeek & Xandra Niehe een stevig naslagwerk opgeleverd. In 368 pagina’s nemen ze de lezer aan de hand in drie fases die zelf ook hebben doorlopen: van ziekbed tot overlijden en afscheid. En daarna: hoe verder. Met een lach en een traan.

‘De primaire doelgroep voor ons boek bestaat uit mensen die op relatief jonge leeftijd hun partner verliezen en achterblijven met nog thuiswonende kinderen. In de praktijk heeft het ook waarde voor oudere mensen, met of zonder kinderen.’ aldus Emilie (rechts op de foto), die net als Xandra inmiddels ruim tien jaar geleden haar echtgenoot verloor en ‘overbleef’ met jonge kinderen.

Het boek begint bij het overlijden en alles wat daarbij komt kijken, zowel emotioneel als praktisch. ‘Van alles wat er op je afkomt tot en met het afscheid.’ Het tweede deel gaat over het leven daarna. ‘Alle ellende en shit die op je afkomt en actie vraagt. Zoals onder andere financiële en praktische zaken, de begeleiding van je kinderen en werkgedoe.’ Het derde deel gaat in op de fase voor het overlijden. ‘Je ziet een overlijden natuurlijk niet altijd aankomen, maar als dat wel zo is, tijdens een terminaal ziekteproces, zijn er veel dingen om met elkaar te bespreken en keuzes te maken.’ Van communicatie tot zelfzorg en van financiën tot medisch gedoe. Dit deel is als laatste geplaatst omdat er voorafgaand aan het overlijden niet altijd sprake is van een ziekbed. 

Het resultaat is een waardevol, praktisch en stevig boekwerk dat makkelijk wegleest, gelardeerd met hun eigen ervaringen en die van anderen, veel handige lijstjes en een enkele cartoon. Een goed naslagwerk in moeilijke tijden voor partners en naasten, dat ook inspiratie en houvast kan bieden voor hulpverleners en andere betrokkenen: van familie, vrienden en werkgevers tot notarissen, (huis)artsen en gemeentelijke instanties.