Laten we het vooral wél over de dood hebben (artikel)

Auteur: Carend/ FMS
04.09.2024
Laten we het vooral wél over de dood hebben (artikel)
Auteur: Carend/ FMS
04.09.2024

De dood is in een ziekenhuis nooit ver weg, en toch hebben we het er niet graag over. In de laatste editie van het magazine Medisch Specialist van de Federatie Medisch Specialisten wordt uigebreid ingegaan op hoe het met de palliatieve zorg in het ziekenhuis is gesteld en wat er nodig is om ook bij medisch specialisten het vuur voor palliatieve zorg te doen ontvlammen. 

Zo geeft Alexander de Graeff , internist-oncoloog in het UMC Utrecht en hospice-arts in academisch hospice Demeter aan dat in de palliatieve fase vaak nog te lang wordt doorbehandeld. Longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen kan dat wel verklaren: ‘Wij zijn dokters en maken mensen beter door te handelen, we bedrijven niet voor niets “geneeskunde”. Genezen als dogma is ons met de paplepel ingegoten.’ Ook cardioloog Bas Bekkers, van ziekenhuis Bernhoven ziet dat er in zijn vakgebied sterke nadruk ligt op levensverlenging. Hem werden de ogen geopend door een cursus palliatieve zorg. ‘Daar kwam het besef dat ik als cardioloog ook veel kan betekenen door niet, of beter gezegd anders te behandelen.’

Lees het hele achtergrondartikel in het magazine Medisch Specialist via deze link of download het artikel in PDF-bestand Spread Achtergrondartikel Palliatieve zorg Medisch_Specialist_2_2024.pdf.