Sander de Hosson ambassadeur van Stichting Komma

Auteur: Carend Redactie
29.04.2023
Sander de Hosson ambassadeur van Stichting Komma
Auteur: Carend Redactie
29.04.2023

Per heden heeft Sander de Hosson zich als ambassadeur aan Stichting Komma verbonden.  Stichting Komma gaat naar ouders toe om hun levensverhaal op beeld vast te leggen door middel van een mooi gefilmd, uitgebreid interview. In dit gesprek wordt het leven besproken, beginnend bij de vraag ‘waar ben je geboren?’ en eindigend met een levensles die je aan je kind(eren) wil meegeven. Doordat al deze herinneringen en verhalen worden vastgelegd kunnen ouders na hun dood voortleven.

Door het visueel vastleggen van één van de belangrijkste mensen in je leven zal hij of zij naast een plek in je hart, ook daadwerkelijk met je kunnen blijven praten. Ik begrijp heel goed dat hierdoor van een punt in het leven een komma gemaakt wordt. De intense waarde daarvan is niet in te voelen, noch uit te drukken.“

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en mede-oprichter van het Zorgplatform Carend, een zorgplatform dat ten doel heeft om de kennis en kunde onder zorgverleners écht te verbeteren. In zijn opleiding en later in zijn werk in het ziekenhuis heeft hij gemerkt dat palliatieve zorg niet of nauwelijks aandacht kreeg, dat we nauwelijks écht het gesprek voerden over de dood en de weg daarnaar toe, waardoor deze weg veel hobbeliger werd dan nodig is. Hij heeft de levensmissie om hier verandering in te brengen. In 2018 publiceerde hij een bundel columns in ‘Slotcouplet’ over zijn ervaringen in zijn werk rond dit onderwerp. In 2023 schreef hij samen met journalist Els Quaegebeur ‘Leven toevoegen aan de dagen’, een boek over de weg van het slechtnieuwsgesprek tot aan de dood.

Wat betekent de missie van Stichting Komma voor jou?
Het vastleggen van herinneringen voor je kinderen kent in mijn ogen een zeer hoge existentiële waarde. Ik denk dat ik op geen enkele manier de waarde hiervan echt kan uitdrukken.

Wat betekent Stichting Komma, volgens jou, voor de kinderen?
Afscheid nemen is niet iemand loslaten, maar iemand anders leren vasthouden. Als je jong bent, kunnen de herinneringen misschien vervagen. Door het visueel vastleggen van een van de belangrijkste mensen in je leven zal hij of zij naast een plek in je hart, ook daadwerkelijk met je kunnen blijven praten. Ik begrijp heel goed dat hierdoor van een punt in het leven een komma gemaakt wordt. De intense waarde daarvan is niet in te voelen, noch uit te drukken.

Michel de Hond, oprichter en bestuurder Stichting Komma
“Wij zijn trots dat Sander ambassadeur is geworden van onze Stichting. Zijn levensmissie om de palliatieve zorg in Nederland meer aandacht te geven raakt onze missie. Stichting Komma is er immers voor jonge gezinnen waarvan een van de ouders in de palliatieve fase zit, de Komma is een vorm van informele palliatieve zorg. Met het vastleggen van het levensverhaal en de levenslessen van de zieke ouders kunnen we een stukje van hun angst en verdriet wegnemen en helpen we de ouders soms zich uit te spreken over moeilijke onderwerpen die met de dood te maken hebben.”