Palliatieve zorg bij de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een veelvoorkomende aandoening en na de ziekte van Alzheimer is het zelfs de meest frequente neurodegeneratieve aandoening. Het is een complexe en invaliderende aandoening met veel verschillende uitingen en symptomen: niet alleen motorische klachten zoals stijfheid, traagheid en tremoren, maar ook cognitieve achteruitgang, stemmingsklachten en autonome dysfunctie. Daarnaast heeft de ziekte veel impact op het werk, op naasten en op hobby’s en sociale activiteiten. Tijdens het verloop van de ziekte worden de bestaande symptomen erger of komen er nieuwe klachten bij. De verwachting is dat er een toename zal zijn in het aantal Parkinson patiënten vanwege onder andere de vergrijzing en bepaalde omgevingsfactoren.
Daarom wordt er in dit webinar aandacht besteed aan palliatieve zorg bij de ziekte van Parkinson. Na een korte inleiding over het beloop en de behandeling van Parkinson, ligt de nadruk op het eindstadium van de ziekte van Parkinson, ook wel de ‘late fase’. De progressie van ziekte, met vooral cognitieve achteruitgang, advanced care planning, het voortzetten of stopzetten van de ziektegerichte behandeling en symptoommanagement in de palliatieve fase komen aan bod. Daarnaast is er ook aandacht voor de naasten van patiënten, waarbij vooral aandacht is voor de omgang met achteruitgang van (voornamelijk) cognitief functioneren in de late fase.
Spreker
- Paul Smit: recent gepensioneerd specialist ouderengeneeskunde, consulent palliatieve zorg, hospice-arts en verbonden aan ParkinsonNet. Daarnaast tevens hij meegewerkt aan het tot stand komen van de richtlijn Palliatieve Zorg bij de ziekte van Parkinson.
Wij nodigen alle zorgverleners uit die werken met patiënten met neurologische aandoeningen, zoals artsen (bijvoorbeeld huisartsen en neurologen), verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Het webinar is voor zorgverleners geaccrediteerd, maar toegankelijk voor iedereen met interesse in dit onderwerp.
Accreditatie
- Aangevraagd bij: KNMG-GAIA (ABAN), NVVPO, NAPA, V&VN, SKGV, KABIZ.
- Dit webinar is ook toegankelijk voor belangstellenden die meer willen weten over dit onderwerp!