Palliatieve zorg bij nierfalen

On demand
08 nov. 2022
08
12:51
12:51
Extra
Geaccrediteerd
Aanmelden

Palliatieve zorg bij nierfalen

Nierfalen heeft grote impact op alle domeinen van het welbevinden. Lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, jeuk, restless legs en benauwdheid kunnen optreden, maar ook zijn er vaak slaapstoornissen, angst en depressieve klachten.

Het starten van dialyse, niervervangende therapie, is een ingrijpende behandelkeuze. Patiënten moet meerdere malen per week enkele uren aan de dialysemachines liggen. De keuze om deze behandeling te starten, is vaak een complex gesprek tussen zorgverlener en patiënt en vergt goed zicht op alle domeinen van de palliatieve zorg, waaronder ook het terrein van de zingeving. 

Als de ziekte vordert, met of zonder dialyse, en de kwaliteit van leven afneemt, zullen dezelfde ingewikkelde gesprekken op het terrein van advance care planning gevoerd worden. 

In dit on demand webinar gaan de auteurs van de richtlijn 'Palliatieve Zorg bij eindstadium nierfalen uitgebreid in op de somatische, psychosociale en existentiële problematiek die bij dit ziektebeeld in alle fasen een rol speelt.

Marjolein van Buuren en Noeleen Berkhout-Byrne zijn de sprekers van het webinar. Marjolein van Buren is internist-nefroloog bij het HagaZiekenhuis in Den Haag, onderzoeker en één van de auteurs van de richtlijn Palliatieve zorg bij eindstadium nierfalen. 

Noeleen Berkhout-Byrne is verpleegkundig specialist en onderzoeker binnen de nefrologie in het LUMC. Zo ontwikkelde zij het Nefrogeriatrisch Zorgpad, dat bijdraagt aan verbetering van de levenskwaliteit van oudere patiënten met nierfalen. 

Het webinar is bestemd voor zorgverleners als medisch-specialisten, huisartsen, (dialyse)verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook interessant voor paramedici als geestelijk verzorgers, psychologen en maatschappelijk werkers.

Het webinar is geaccrediteerd voor ABAN, V&VN, VSR en NAPA.

Gerelateerde artikelen

Palliatieve zorg bij nierfalen: interview met een verpleegkundige
Auteur: Carend Redactie

Sprekers

Marjolijn van Buren
Internist-nefroloog
Noeleen Berkhout
Verpleegkundig specialist

Accreditatie aangevraagd

V&VN
- 2 punten
ABAN
- 2 punten
SKGV
- 0.5 punt
NAPA
- 2 punten
VSR
- 2 punten
NVDA
- 2 punten
VPTZ
- 0 punt
NVvPO
- 2 punten
AIOS
- 0 punt
POH-GGZ
- 2 punten
Registerplein
- 2 punten
€34,95
Aanmelden
Aanmelden zorgprofessionals
Accreditatie
€4,95
Aanmelden
Aanmelden studenten
Geen accreditatie
€15,-
Aanmelden
Aanmelden anderen
Geen accreditatie

Sprekers