Publiekswebinar: Nadenken over de toekomst bij een gebroken heup

On demand
Geaccrediteerd
Aanmelden

Publiekswebinar: Nadenken over de toekomst bij een gebroken heup

Dit webinar is een aanvulling op het vorige webinar (7 november 2024), maar kan ook afzonderlijk worden bekeken.

Een gebroken heup heeft een grote impact op het leven van ouderen. Het herstel kan lang duren en de gevolgen kunnen ingrijpend zijn voor de zelfstandigheid en kwaliteit van leven. “Ongeveer 20.000 keer per jaar breekt iemand zijn heup. Verreweg de meeste patiënten met een gebroken heup liggen binnen een dag op de operatietafel. Meestal is daarover geen twijfel. Toch is het niet voor iedereen de beste keuze” vertelt Detlef van der Velde, traumachirurg in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. “Er is nog een wereld te winnen. Veel mensen weten niet dat je aan een gebroken heup kunt overlijden. Om te zorgen dat zorg in de toekomst het beste aansluit bij je wensen, moet je als je ouder wordt nadenken over wat je belangrijk vindt in je leven. Dat noemen we proactieve zorgplanning. Als je straks zorg nodig hebt, wat wil je dan? En wat niet? Denk erover na, praat erover met je naasten. En het liefst: leg je wensen vast.”

Spreker van dit webinar is Henk Jan Schuijt, postdoctoraal onderzoeker in de Traumageriatrie en ook collega van Detlef in het St. Antonius Ziekenhuis. Hij gaat vertellen over de gevolgen van een gebroken heup en de verschillende behandelmogelijkheden en keuzes die er zijn. Samen met Hilde Boekeloo, geestelijk verzorger in het Martini Ziekenhuis in Groningen, bespreken zij hoe u samen met of voor uw naaste kunt nadenken over de toekomst. Welke opties zijn er allemaal en wat zijn hiervan de voor- en nadelen? Hoe kunt u uw wensen en behoeften (of die van uw partner/ouder/naaste) bespreken en vastleggen? Hoe maakt u een keuze die passend is? Want uiteindelijk bent ú degene die de keuze maakt over de behandeling van de gebroken heup die het best passend is!  

Tot slot praten we met een nabestaande, die u meeneemt in hoe u dat nu precies doet; nadenken over de toekomst en over je wensen en behoeften. Wat is zijn/haar ervaring en wat is belangrijk in de proactieve zorgplanning? Deze en nog meer vragen worden beantwoord. Ook is er de ruimte om uw eigen vragen te stellen.

De avond is online en gratis toegankelijk. Registratie is wel verplicht. Presentator van de avond is Sander de Hosson.

Dit webinar is mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II en wordt georganiseerd door een samenwerking van Carend, ANBO-PCOB en Senioren Brabant-Zeeland (voorheen KBO), Stichting Palliatieve Zorg Nederland (beheerder van Overpalliatievezorg.nl) en Patiëntenfederatie Nederland.

Sprekers

Henk-Jan Schuijt
Postdoctoraal onderzoeker Traumageriatrie
Hilde Boekeloo
Geestelijk verzorger in Martini Ziekenhuis Groningen

Accreditatie aangevraagd

Sprekers