Rouw en nazorg

Live
17 okt. 2023
17
20:00
20:00
Geaccrediteerd
Aanmelden

Rouw en nazorg

Manu Keirse (hoogleraar rouw) komt weer bij Carend spreken met een aangepast programma. 

Het uitblijven van zorg rondom de rouw (voor- en na het overlijden) kan tot problemen in de rouwverwerking leiden. Samen met de mantelzorger, naasten en (eventueel) vrijwilligers hebben zorgverleners de best mogelijke zorg verleend, zijn ze intensief samen opgetrokken in een gezamenlijk doel, en na overlijden is het ineens ‘oorverdovend stil’. Hoewel rouw een natuurlijk proces is en in die zin niet behoort tot het domein van de zorg (het is tenslotte geen ziekte), kunnen zorgverleners een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van het rouwproces.

Hoe kunnen zorgverleners in het proces van mensen die een dergelijk verdriet ondergaan, zo goed mogelijk ondersteunen? Maar hoe kunnen de zorgverleners zélf ook goed afscheid nemen van de patiënt die is overleden?

Manu Keirse, hoogleraar rouw en pionier binnen de palliatieve zorg, zal in dit webinar verder ingaan over de omgang van verlies en verdriet. Hij heeft eerder voor ons gesproken, dus hij zal zijn programma aanpassen en focust zich dit keer op rouw en de (voor- en) nazorg hiervan. Zoals altijd belooft dit een avond vol pakkende verhalen te worden, met voldoende ruimte voor vragen, maar ook met gebrek aan antwoorden, omdat die er bij verlies vaak helemaal niet zijn.

De lezing is geaccrediteerd voor zorgverleners, maar ook zeer toegankelijk voor niet-zorgverleners of zorgverleners die geen accreditatie wensen.

Alice
Mijn vader is overleden toen ik 11 was. Ik ben nu 58 en herinner mij nauwelijks iets. Ik ben als kind overal buiten gehouden. Ik vond het normaal dat ik niet getroost werd. Pas later besefte ik dat niet abnormaal was. Ik ben het hele onderwerp vader gaan vermijden. Mijn moeder had het immers zo moeilijk. Ze vertelde mij ook dat ik goed moest helpen en gehoorzaam moest zijn, want de enige reden dat ze nog leefde was omdat ze voor ons moest zorgen. Ik kreeg uiteindelijk schuldgevoelens naar mijn vader. Niemand sprak over hem. Wie was mijn vader? Ik ging op zoek. Een oude buurvrouw vertelde best heftige dingen. Mijn vader was opgenomen geweest voor psychische problemen. Ik herinner mij niks. Na zijn overlijden is mijn moeder platgelegd met rustgevende/slaapmiddelen. Ook hier herinner ik niks van. De buurvrouw keek af en toe naar ons om die week. Ik ben op een punt gekomen dat ik iets af wil sluiten. Niet langer zo zoeken naar antwoorden. Hoe ga ik dit alles doen? Accepteren dat het is wat het is. Ik heb het idee dat ik als kind niet gerouwd heb. Het houdt op bij de mededeling dat verteld is dat hij is overleden. Ik moest huilen van schrik en wilde naar hem toe. Dit mocht niet. Het volgende moment kreeg ik geld in mijn handen gedrukt: ga maar naar de Spar en koop maar wat lekkers. En neem je broertje en zusje mee. Hier stoppen de herinneringen van deze dag en de dagen daarna. Hoe kan ik verwerken wat gebeurd is? En hoe ga ik om met het verlies van mijn vader (die ik mij dus nauwelijks herinner)? Terwijl ik nog steeds naar een liefdevolle betrokken vader verlang?
Anita
Beste lezer, Zijn jullie genegen om ook een accreditatie aan te vragen bij de VBAG ( beroepsvereniging en platform voor integratieve gezondheidszorg)? Hartelijke groet, Anita van Liefland
Login en meld je aan bij het webinar om vragen in te dienen.

Gerelateerde artikelen

Manu Keirse: 'Hoe meer je begrijpt van rouw, hoe beter je iemand kan helpen.'
Auteur:
Interview met Manu Keirse: ‘Mensen met verdriet worden vaak als depressief weggezet’
Auteur: Rob Bruntink
Webinar 'Rouw en nazorg' van Manu Keirse op dinsdag 17 oktober
Auteur: Carend Redactie/ Gertien Koster
'Rouw gaat mee door het leven' [interview]
Auteur: Gertien Koster

Sprekers

Manu Keirse
Hoogleraar psychologie & auteur

Accreditatie aangevraagd

V&VN
- 2 punten
ABAN
- 2 punten
SKGV
- 0.5 punt
NAPA
- 2 punten
VSR
- 2 punten
NVDA
- 2 punten
VPTZ
- 0 punt
NVvPO
- 2 punten
AIOS
- 0 punt

Deelname opties

€49,-
Aanmelden
Aanmelden zorgprofessionals
Accreditatie
€15,-
Aanmelden
Aanmelden anderen
Geen accreditatie
€7,50
Aanmelden
Aanmelden studenten. Uitsluitend met een studentenmailadres.
Geen accreditatie

Sprekers