Vaststellen van de dood en schouwen van het lichaam
Dit webinar bestaat uit twee onderdelen:
1. Het vaststellen van de dood
Onderdeel van goede stervenszorg is ook het vaststellen van de dood. Dit lijkt een formele handeling, die na een vaak intieme en emotionele fase plaatsvindt, maar die voor veel artsen ook wel als meer dan alleen een formaliteit gezien wordt.
In dit webinar gaan we in op de wijze waarop de dood precies wordt vastgesteld. Welke criteria worden gehanteerd? Waar letten artsen precies op? Naast het beantwoorden van deze vragen, gaan we ook in op de procedures die na vaststelling van de dood plaatsvinden (het invullen van formulieren). We zullen tijdens het webinar informatie geven, maar willen ook graag in discussie met het publiek aan de hand van stellingen. Binnen hoeveel tijd na overlijden vindt de schouw plaats? De wet zegt zo spoedig mogelijk na overlijden, maar hoe zit dit ethisch? En wat betekent dit voor de conservering van het lichaam?
2. Het schouwen van het lichaam
Elk lichaam wordt na overlijden geschouwd om de doodsoorzaak vast te leggen. In Nederland doet de huisarts, de behandelende specialist of de forensisch arts (gemeentelijke lijkschouwer) deze ‘lijkschouwing’. De forensisch arts wordt ingeschakeld als er twijfel bestaat of het om een natuurlijke dood gaat. Of wanneer er onvoldoende zekerheid bestaat over het tijdstip van overlijden. Hoewel dit deel van het webinar niet altijd onderdeel is van palliatieve zorg (behalve bij euthanasie), behandelen we ook dit onderwerp, omdat het voor ons publiek relevant is.
Sprekers van de avond zijn Max de Waal en Jeroen Verweij (forensisch arts). Het webinar wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Docendo Opleidingen.