23 mei Congres over Mantelzorg: 'Aandacht voor naasten zit ‘em soms al in kleine dingen'

Auteur: Carend Redactie
20.03.2024
23 mei Congres over Mantelzorg: 'Aandacht voor naasten zit ‘em soms al in kleine dingen'
Auteur: Carend Redactie
20.03.2024

Carend organiseert op 23 mei in samenwerking met Radboud UMC, het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het LUMC (project Oog voor Naasten) en met warme ondersteuning van KWF het Naasten- en Nabestaandencongres (voor zorgverleners) in Zwolle. Wij spraken met één van de organisatoren: Maaike Haan, onderzoeker op het gebied van Mantelzorg.


Op 23 mei organiseer jij mede het Naasten- en nabestaandencongres (voor zorgverleners). Wat staat ons te wachten? 

Een mooie en gevarieerde dag onder leiding van theatermaker én naaste Adelheid Roosen, waarmee we hopen dat jij je als zorgprofessional, vrijwilliger of beleidsmaker geïnspireerd en ondersteund voelt om in jouw eigen (vrijwilligers)werk of organisatie meer aandacht te hebben voor naasten en nabestaanden. Doel van de dag is om deelnemers te enthousiasmeren en op weg te helpen. Dat doen we via originele (strip)kunstvormen en interactie met elkaar, maar ook via praktijkvoorbeelden, persoonlijke verhalen van mede-zorgverleners, boeiende lezingen over de perspectieven van groepen die we minder vaak horen, zoals migranten en kinderen. Ook maak je kennis met concrete hulpbronnen door heel Nederland waar je gebruik van kunt maken of waar je naasten naartoe kunt verwijzen. Je staat er immers niet alleen voor: oog voor naasten hebben we sámen!

Waarom is dit onderwerp zo belangrijk? 

Binnen de palliatieve zorg draait het natuurlijk vaak om degene die ernstig ziek is – maar diens partner, kinderen, familieleden of vrienden hebben hun eigen weg te gaanAandacht voor die naasten is minstens zo belangrijk. Mantelzorg kan voor veel druk zorgen, door praktische (zorg)taken maar ook omdat het zorgen gepaard gaat met allerlei verwachtingen van zichzelf. Oog hebben voor die complexe beleving en behoeften van de naaste is ontzettend belangrijk, om ervoor te zorgen dat zij de mantelzorg kunnen volhouden op een manier die bij hen past, zonder dat zij eraan onderdoor gaan. Daarnaast komt dat de zorg voor degene die ziek is ten goede: naasten kennen die persoon immers vaak het beste en samenwerken met hen als ‘experts’ bevordert de kwaliteit van jouw zorg. Tot slot kan een prettige samenwerking met naasten direct voldoening geven. Aandacht voor naasten zit ‘em soms al in kleine dingen. Simpelweg de oprechte vraag “hoe gaat het met ú?” kan ontzettend veel betekenen voor naasten.

Voor wie is het congres bedoeld? Ook artsen? Ook beleidsmakers en andere vertegenwoordigers uit het sociale domein? 

Jazeker, het congres is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met zorg voor naasten of nabestaanden in de palliatieve zorg, dus zeker ook vanuit het sociaal domein of beleid, maar ook vanuit het veld van vrijwilligers.

 In de politiek zien we dat er veel nadruk op mantelzorg gelegd wordt als we kijken naar de toenemende druk op en schaarste van professionele zorgverleners in relatie met de vergrijzing. Hoe kijk je naar de toekomst? Verwacht je dat mantelzorgers taken gaan overnemen van de professionele zorg? 

Een toenemende druk op mantelzorgers zal onvermijdelijk zijn, maar als organisatoren van dit congres denken we dat we moeten uitkijken dat partners en familieleden instrumenteel worden ingezet vanuit de politiek om schaarste in de professionele zorg op te vullen. 

Maaike Haan, onderzoeker mantelzorg: 'We moeten uitkijken dat partners en familieleden instrumenteel worden ingezet vanuit de politiek om schaarste in de professionele zorg op te vullen'

In plaats van verwachten dat ze bepaalde taken volledig overnemen zouden wij liever zien dat naasten worden ondersteund om taken sámen op te pakken met professionals, als die taken tenminste passen binnen de relatie tussen naaste en zieke en aansluiten bij de rol die de naaste voor zichzelf ziet. Daarom is het extra belangrijk dat we nu al stevig gaan inzetten op de juiste ondersteuning voor naasten die mantelzorg kunnen en willen verlenen, en dat die ondersteuning echt deel uitmaakt van palliatieve zorg in plaats van dat het iets extra’s is. Belangrijk hierbij is dat zulke ondersteuning aan een naaste meebeweegt met diens veranderende behoeften tijdens zo’n zorgtraject. Wellicht is er in de toekomst een vast steunpunt/regisseur voor mantelzorgers nodig? Tot slot kan het zijn dat mantelzorg om welke reden dan ook niet past (bijvoorbeeld omdat het niet in de relatie past, omdat de naaste zich overbelast voelt, omdat iemand de rol van echtgenoot niet kan verenigen met zorgtaken, etc.). Dan is het zaak om te zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld via de inzet van geschoolde vrijwilligers.


Het Naasten- en Nabestaandencongres (voor zorgverleners)

Wanneer? 23 mei 2024

Waar? Buitensociëteit Zwolle

Hoe? Het programma vind je hier. Inschrijven kan via deze link