Opvallend veel mensen met COPD hebben last van angstklachten. Maar hun behandelaars weten dat vaak niet. Dat is jammer, want patiënten kunnen veel aan cognitieve gedragstherapie hebben. Kris Mooren, longarts in het Spaarne Ziekenhuis doet onderzoek naar betere behandeling van de gevorderde stadia van COPD. Recent verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde een artikel waaraan ze meeschreef over dit onderwerp.
Een aanzienlijk deel van de COPD-patiënten heeft angst en angstklachten. De aanwezigheid van een angst- of stressstoornis is ongunstig voor de kwaliteit van leven. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan angst- of stressstoornissen behandelen. CGT is een verzamelbegrip voor verschillende interventies, waarvan sommige specifiek bij COPD zijn onderzocht. Deze interventies kunnen gerichter worden ingezet. Denk aan: educatie over de verschillen en overeenkomsten tussen angstreacties en COPD; uitleg over de vicieuze cirkel waarin angst de ademhaling beïnvloedt; ademhalings-, houdings- en ontspanningstechnieken; het herkennen en ombuigen van catastrofale gedachten; doelen stellen en plezierige activiteiten plannen (gedragsactivatie); het vertragen van het tempo waarin activiteiten worden uitgevoerd (pacing).
Het is goed dat angst niet (alleen) met een somatische bril wordt bekeken, maar dat een multidisciplinaire aanpak gevolgd wordt en dat een ziekte of een symptoom vanuit alle domeinen van de palliatieve zorg wordt benaderd. Op 19 april organiseert Carend een webinar over 'Palliatieve Zorg bij COPD', waarbij Kris Mooren meer zal vertellen over dit onderwerp.
Lees hier het hele artikel in het NtvG: (registeren verplicht): https://www.ntvg.nl/artikelen/angst-bij-copd-behandelen-met-cgt
Lees hier meer over het webinar Palliatieve Zorg bij COPD: https://carend.nl/artikel/palliatieve-zorg-bij-copd