Als je dood gaat, laat je op de digitale snelweg van alles achter. In gesprekken die de Alliantie Digitaal Samenleven voerde over digitale nalatenschap is de eerste reactie vaak ‘boeiend, dan ben ik er toch niet meer’, maar na doorvragen heeft eigenlijk iedereen toch wel grenzen en wensen als het gaat over die digitale nalatenschap. Nabestaanden lopen bij het regelen van zo'n digitale nalatenschap bovendien vaak tegen allerlei digitale muren op in een tijd waarin ze al heel veel aan hun hoofd hebben.
Hoe zorg je ervoor dat dat goed geregeld is, je wachtwoorden beschikbaar zijn voor je nabestaanden en je herdacht wordt op de manier die bij jou past? Het zijn dingen waar zo’n 70% van de Nederlanders nog nooit over heeft nagedacht. Om die reden is de Alliantie een campagne gestart onder de naam 'Oneindig Online'. Doel van deze campagne is om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan over wat er moet gebeuren met je digitale nalatenschap. Hoe zorg je ervoor dat dat goed geregeld is? Hoe zorg je dat je nabestaanden bij je wachtwoorden kunnen en dat je online herdacht wordt, of verder leeft, zoals jij dat wilt?
In 2024 start de campagne 'Oneindig Online' over digitaal nalatenschap. De campagne richt zich op 25-45-jarigen. Met luchtige stories en reels op facebook en Instagram laten we hen er een eerste keer over nadenken. De content dient ook om een gesprek op gang te brengen; aan de keukentafel, maar ook in het publieke debat, met je vrienden, maar misschien ook met je (groot)ouders. Check de campagne op Instagram of Facebook.
Wil je meer lezen of kijken over dit onderwerp?
1. De Dikke Data Show
Bekijk de 'Dikke Data Show'. Wat gebeurt er met jouw socials als je er niet meer bent? Blijven die dan altijd online? Dood is dood. Of toch niet? Quinty gaat onderzoeken of je iets kan vastleggen over je socials na je dood. Ze praat door middel van deepfake met haar overleden opa en ze spreekt een vriendengroep die iemand verloren is, waarvan nog alles te vinden is op Instagram en TikTok. Als je socials voor altijd op het internet blijven, ben je dan online onsterfelijk?
2. Interview op Oneindig Online
Het plotselinge verlies van haar zoon Max leidde Margo Hendriks naar een uitdaging waar geen enkele ouder zich op kan voorbereiden: het navigeren door zijn digitale nalatenschap. In een gesprek onthult ze zowel de waardevolle momenten als de ethische dilemma's die ontstaan bij het doorgronden van een leven achter het scherm. “Wanneer je toegang krijgt tot de digitale nalatenschap van een dierbare, moet je beseffen dat je alles te zien krijgt. Het is zo intiem en privé.” Lees het hele interview hier.
3. Eeuwig online
De Balie maakte een programma over digitaal nalatenschap en digitale rouw. Bekijk het hier.
4. Tips en Tools van DELA
Je digitaal nalatenschap bestaat uit alle bestanden die je digitaal bewaart in je online accounts. Dat geldt ook voor de gegevens die je hebt opgeslagen ‘in de cloud’, zoals in Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud van Apple of Google Drive, en voor abonnementen op video- en muziekdiensten. Als jij hierover niets hebt vastgelegd in een testament, is het aan je erfgenamen om jouw digitaal nalatenschap te regelen zodra zij de erfenis aanvaarden. Lees hier wat je nu al kunt regelen voor je digitaal nalatenschap.
Dank aan de Alliantie Digitaal Samenleven voor deze campagne!