Carend introduceert Stichting Samen Carend

Auteur:
01.11.2023
Carend introduceert Stichting Samen Carend
Auteur:
01.11.2023

Carend is een jong zorgplatform voor en door zorgverleners en staat voor 'Care in the End', goede zorg in de latere en laatste levensfase. De bestaansreden van Carend in heel simpel: 'Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg!'. Wij willen dus veel meer aandacht voor palliatieve zorg in Nederland en daarnaast willen we het kennis- en kundeniveau onder zorgverleners op een hoger niveau krijgen. Wij proberen onze idealen op verschillende manieren te bereiken: door het delen van belangrijke columns, artikelen en nieuwsberichten. door het maken van onze wekelijkse podcast 'De Carend Podcast', door het publieke debat aan te zwengelen in de media en door veel te praten met politici en bestuurders om het ongekende belang van palliatieve zorg goed op de kaart te zetten.

Om de activiteiten van Carend verder te ontwikkelen bestaat per 1 november 2023 de stichting Samen Carend. Het doel van deze stichting is tweeleding. Enerzijds om de maatschappelijke bewustwording over goede palliatieve zorg te verbeteren. Anderzijds om fondsen te werven om de activiteiten van Carend mogelijk te maken. 

Carend vindt dat alle patiënten de zorg moeten krijgen die zij verdienen, ook als genezing niet meer mogelijk is. Daarom zetten wij ons dagelijks in om de kwaliteit van palliatieve zorg structureel te verbeteren en daarmee het verschil te maken. Zowel voor de patiënt en diens naasten als voor de betrokken zorgprofessionals. Dat is hard nodig: één op de drie patiënten die niet meer beter worden, krijgt op dit moment niet de gewenste zorg in de palliatieve levensfase.

Carend wil de maatschappelijke bewustwording over goede palliatieve zorg verbeteren. Dat gebeurt via de website, via social media, de Carend podcast en publiekswebinars. Ook wil Carend fondsen werven om haar activiteiten te kunnen betalen. Er zijn immers veel activiteiten binnen Carend die geen eigen inkomsten hebben. De stichting Samen Carend is per 1 november 2023 actief om deze beide doelen na te streven.

Als u ook gegrepen bent door het doel van Carend en mee wilt helpen dat te bereiken, kunt u Carend Vriend worden of een financiële bijdrage leveren aan het Carend Fonds. Kijk daarvoor op de website www.samencarend.nl.Wat doet Stichting Samen Carend?

De Stichting zet zich in voor meer maatschappelijke bewustwording over palliatieve zorg. 

Redactie www.carend.nl

Publieke bewustwording vinden we erg belangrijk en we delen onze expertise op dit vlak graag. De website carend.nl trekt maandelijks tussen de 50.000 en 70.000 bezoekers en we zullen verder investeren in de website. Er is een vaste redactie actief die samenwerkt met vaste auteurs en columnisten. Onze site is up to date en wisselt actualiteiten en journalistieke artikelen af met ervaringsverhalen over palliatieve zorg. Ook brengen we nieuwsberichten over palliatieve zorg in de breedste zin van het woord.

Website van Carend

De Carend Podcast

De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. U kan alle afleveringen hier beluisteren. Wij willen ook in 2024 met onze wekelijkse podcast komen.

Publiekswebinars

Zesmaal per jaar organiseren we samen met Palliatieve Zorg Nederland (PZNL), de Patientenfederatie en de patientenvereniging gratis publiekswebinars, waarbij we telkens een bepaald ziektebeeld in de spotlights zetten. Deze webinars zijn bestemd voor patienten en naasten, maar ook zorgverleners en andere geinteresseerden nemen masaal deel aan de webinars. In 2023 werden avonden georganiseerd over nierfalen, hartfalen, COPD, longkanker . Dementie en Parkinson zullen in de maand november nog volgen. Meer info vind je hier.


Social media

De social media redactie wordt georganiseerd vanuit de Stichting Samen Carend. Vier redacteuren brengen je dagelijks het laatste nieuws over palliatieve zorg via onze kanalen op X, Facebook, Linked-In en Instagram. Er bestaan plannen om ook op andere sociale netwerken actief te worden en we zijn met ontwerpers aan de slag om nog betere informatiematerialen te ontwikkelen.