In september 2024 starten hogeschool Viaa en Carend met de uitgebreide post-hbo-opleiding Palliatieve zorg voor verpleegkundigen en social workers. De opleiding is ontwikkeld door Carriene Roorda van Viaa en Sander de Hosson van Carend. Op 15 mei van 18.30 tot 19.15 organiseren we een online voorlichting voor de post-hbo Palliatieve zorg. Je kan je hier aanmelden. Daarnaast vindt er op 12 juni weer een open dag plaats waarop we ook een voorlichting geven over de post-hbo Palliatieve zorg. De aanmeldlink daarvoor vind je hier.
De lessen van de post-hbo-opleiding Palliatieve zorg vinden plaats op de donderdag en bestaan uit (gast)colleges, over uiteenlopende onderwerpen in de palliatieve zorg, en groepsonderwijs. De bijeenkomsten van het groepsonderwijs betreffen onder andere:
- Symptomen in de palliatieve en stervensfase
- Vier domeinen van de palliatieve zorg
- Gespreksvoering
- Zorg voor zingeving
- Contextuele benadering
- Palliatief redeneren
- Persoonlijke ontwikkeling
- Evidence-based practice
Aan de opleiding werken vele docenten mee, waaronder artsen en verpleegkundigen van Carend.
Samen met medestudenten en andere betrokkenen werk je aan een verbeterproject over een zelfgekozen onderwerp uit de palliatieve zorg. Je voert dit project uit door onderzoekend vermogen en Evidence-Based Practice in te zetten. Je verricht zowel literatuuronderzoek als praktijkonderzoek, waarbij je betrokkenen actief betrekt. De resultaten van dit verbeterproject verwerk je in een gezamenlijk onderzoeksartikel en in een individueel Criteriumgericht Interview (CGI).
Tijdens de post-hbo-opleiding Palliatieve zorg werk je aan je eigen ontwikkeling als gespecialiseerd zorgverlener. Je reflecteert daarop door middel van een persoonlijk ontwikkelingsplan, intervisie en reflectie-opdrachten. Je verwerkt de resultaten van jouw persoonlijk leerproces in een individueel reflectieverslag en het CGI.
Ook op je werkplek ga je aan de slag met palliatieve zorg. Je bevordert de kennisontwikkeling en deskundigheid van jouw collega’s wat betreft palliatieve zorg. Dit doe je door (gevraagd en ongevraagd) de geleerde kennis te delen. Als het mogelijk is, participeer je in een praktijkgericht onderzoek in de palliatieve zorg. Je hebt niet alleen oog voor het individuele niveau van zorgvrager, naaste, zorgverlener en vrijwilliger, maar ook voor het teamniveau en het organisatieniveau.
Wij vroegen aan coördinator Carriene Roorda-Lukkien waarom zij voor deze specialisatie heeft gekozen.
Waarom ben je betrokken bij deze post-hbo-opleiding?
“Aandacht voor palliatieve zorg in het onderwijs vind ik erg belangrijk. Ik houd van zinvol praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het werkveld. Bij voorkeur in de vorm van participatief actieonderzoek, waarbij de kwaliteit van de (palliatieve) zorg wordt bevorderd.”
Heb je zelf ervaring met de palliatieve zorg?
“In familiekring heb ik al jong ervaring opgedaan met waken bij een sterfbed. Dat was een heel intense, maar ook heel mooie, ervaring die ik koester. Nadat een familielid stopte met nierdialyse, leerde ik voor het eerst over palliatieve sedatie. Ook daar heb ik een goede herinnering aan. Toen mijn oma overleed, bakte ik met mijn kinderen pannenkoeken, dronken we chocolademelk en haalden we herinneringen op. Zoals Manu Keirse dat beschrijft in zijn boeken en lezingen. Prachtig was dat!” Manu Keirse is een Vlaamse klinisch psycholoog en doceert aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij is gespecialiseerd in rouwverwerking en palliatieve zorg.
De post-hbo-opleiding Palliatieve zorg start op 1 september 2024 op Hogeschool Viaa in Zwolle. Meer informatie vind je hier.
Op 15 mei van 18.30 tot 19.15 organiseren we een online voorlichting voor de post-hbo Palliatieve zorg. Je kan je hier aanmelden. Daarnaast vindt er op 12 juni weer een open dag plaats waarop we ook een voorlichting geven over de post-hbo Palliatieve zorg. De aanmeldlink daarvoor vind je hier.