Op 3 september viert Carend haar lustrum met een bijzonder symposium, speciaal voor een doelgroep die ons na aan het hart ligt: verzorgenden en geneeskundestudenten. In het Akoesticum in Ede brengen we mensen samen die het verschil maken aan het bed — en in de toekomst van de zorg. Voor slechts vijf euro beleef je een middag vol inspiratie, verdieping en ontmoeting.
Niemand minder dan Teun Toebes opent het symposium met een krachtige oproep: verandering begint op de werkvloer. Daarna volgen vijf workshops die elk op hun eigen manier raken aan de kern van palliatieve zorg. Je kunt je onderdompelen in een filosofische blik op sterven, leren hoe je met een simpele tekening complexe situaties uitlegt, of ontdekken hoe schrijven helpt om ervaringen te verwerken en te delen. Ook kun je samen met architecten nadenken over ruimtes die rust en waardigheid bieden in de laatste levensfase, of leren hoe je voorbij het ziektebeeld kijkt naar de mens erachter. De middag wordt afgesloten door Sander de Hosson en Sabine Netters, die hun visie delen op zorg die vertrekt vanuit nabijheid, vertrouwen en vakmanschap. Een middag voor iedereen die gelooft dat zorg beter kan – en moet.
Schrijf je nu in voor dit mooie congres. Je vindt de inschrijvingssite hier!
Openingsspreker: Teun Toebes: “Verandering begint op de werkvloer”
Tijdens het symprosium staat één oproep centraal: durf te veranderen. Niet morgen, niet ergens in een beleidsstuk — maar vandaag, op de werkvloer. Teun Toebes, bekend van zijn activisme voor een menswaardiger leven voor mensen met dementie, opent het congres met een krachtig pleidooi voor activisme in de zorg. Zijn deelname is belangeloos. Juist daarmee onderstreept hij de urgentie van het onderwerp: goede zorg voor mensen die niet meer beter worden, vraagt om meer dan alleen systemen. Het vraagt lef.
Na de plenaire aftrap kiezen deelnemers uit vijf workshops, elk met een eigen insteek. Filosofisch, creatief, praktisch of persoonlijk — maar altijd vanuit dezelfde overtuiging: palliatieve zorg draait om mensen, niet om protocollen.
1. Filosofische blik op sterven
In een samenleving waarin de dood vaak wordt vermeden, duiken drie sprekers samen met de deelnemers de diepte in. Internist en specialist palliatieve zorg Sabine Netters laat zien wat er in het lichaam gebeurt bij sterven. Stoïcijns filosoof Dennis de Gruijter verbindt klassieke denkers met de praktijk van het hospice. En beeldmaker Kieke van Maarschalkerwaart deelt het rauwe, indrukwekkende verhaal van het sterven van haar vrouw in woord en beeld.
Een unieke pilot van Carend, bedoeld voor zorgprofessionals die dagelijks bij het sterfbed staan — en daar méér over willen voelen, denken en delen.
2. Leg het uit met een tekening – of: hoe maak je een infographic?
“Maar ik kan helemaal niet tekenen…” Dat hoor je vaak, tot je een workshop volgt bij Manon Lichtenberg van Studio Nons. Manon laat zien hoe je met eenvoudige beelden complexe situaties kunt uitleggen – denk aan pijn, benauwdheid of afscheid nemen.
Na eerdere samenwerking met Carend en PZNL keert ze nu terug om jou aan het tekenen te krijgen. Luchtig, leerzaam, en je gaat gegarandeerd naar huis met een tekening waar je trots op bent.
3. Schrijf het met én uit je hart
Iedere zorgverlener maakt verhalen mee. Maar wat doe je ermee? Jennifer Bergkamp, wijkverpleegkundige én schrijver, en Afke Bohle van Carend Maatschappij helpen je op weg.
In deze workshop leer je hoe schrijven kan helpen bij verwerking, verbinding én zichtbaarheid van palliatieve zorg. Praktisch, bemoedigend en geschikt voor iedereen die wel iets voelt bij woorden als “ontroering” of “verwondering”.
4. Ruimte maken voor het sterven
Hoe ziet een kamer eruit waar je waardig kunt sterven? Johan van der Zwart (architect én verpleegkundige in opleiding) en Andrea Möhn (architecte voor zorgomgevingen) nemen je mee in deze vraag. Samen ontwerp je ideeën voor ruimtes die rust geven, nabijheid ondersteunen en het sterven menselijk maken.
Zorg en ontwerp ontmoeten elkaar in deze bijzondere workshop, waarin empathie en esthetiek samenkomen.
5. Achter iedere ziekte zit een mens met een verhaal
Linda Modderkolk werkt in het Radboudumc en onderzoekt hoe zorg beter kan aansluiten bij wie mensen echt zijn. Ze prikt door etiketten heen en laat zien hoe belangrijk het is om nét die ene extra vraag te stellen.
In deze workshop leer je hoe je beter luistert, beter begrijpt én beter voor jezelf zorgt in het contact met kwetsbare patiënten.
Plenaire afsluiting: De professionele bezoeker
Sander de Hosson en Sabine Netters sluiten het congres af met een toekomstvisie. Een wereld waarin zorgverleners niet meer van kamer naar kamer lopen, maar te gast zijn in het leven van de ander.
Zorg als menselijke nabijheid, zonder productie-eisen of hiërarchieën. Een droom? Misschien. Maar bij Carend geloven we dat het kan. Want: