🌿 Congres Rouw en Nazorg op 21 januari 2026 – Inschrijving geopend!

Auteur: Carend Redactie
20.05.2025
🌿 Congres Rouw en Nazorg op 21 januari 2026 – Inschrijving geopend!
Auteur: Carend Redactie
20.05.2025

Rouw is universeel – maar altijd persoonlijk. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, en toch blijft het een van de meest onderbelichte thema’s binnen de zorg. Wat betekent het om er écht te zijn voor iemand in rouw? Hoe geef je vorm aan nazorg die verder reikt dan een protocol? En wat vraagt dit van ons als mens, als zorgprofessional of als uitvaartbegeleider?

Op woensdag 21 januari 2026 organiseert Carend een bijzonder Congres over Rouw en Nazorg, waarin we samen met vier toonaangevende sprekers stil staan bij het begeleiden van mensen rond en na het sterven. Van interculturele rituelen tot existentiële vragen, van de kracht van nabijheid tot het overleven van verlies: dit congres biedt verdieping, herkenning en inspiratie voor iedereen die met rouw te maken heeft.

Wanneer? 🗓️ Woensdag 21 januari 2026
Hoe laat? 🕐 13.00 – 17.00 uur
Waar? 📍 V
an der Valk Hotel Vianen

Inschrijven: dat kan via de website hier.


Programma in vogelvlucht

Islamitisch geestelijk verzorger en auteur Mustafa Bulut trapt af met zijn lezing ‘Rouw in de islamitische cultuur: tussen ritueel en realiteit’. Hij geeft een indrukwekkend inkijkje in de rijke rouwcultuur binnen islamitische gemeenschappen. Bulut bespreekt de kracht van rituelen, maar ook de spanning tussen religieuze beleving en institutionele zorg. Met praktische handvatten voor cultuursensitieve ondersteuning. Hierna zal Joke Roelfsema ingaan op het onderwero ‘Nazorg: taak of toewijding?’
Roelfsema – rouwdeskundige en moeder die zelf verlies meemaakte – spreekt over de kunst van échte nazorg. Hoe blijf je nabij? Hoe maak je ruimte voor stiltes? Een lezing vol menselijke wijsheid en praktische inzichten.

Vervolgens is het woord aan prof Carlo Leget, de expert in Nederland op het gebied van spiritualiteit in de palliatieve zorg. Met zijn leving ‘Zorg voor existentiële rouw: betekenis geven na verlies’ duikt hij in de diepte van verlies: hoe begeleid je iemand die niet alleen een dierbare, maar ook houvast, toekomst of identiteit kwijtraakte? Een uitnodiging tot compassie en moed in het begeleiden van rouwende mensen. Tot slot gaan we luisteren naar prof Manu Keirse. In de lezing 'Rouw verwerk je niet, je overleeft het’ deelt hij zijn unieke visie op rouw als blijvende, maar draagbare aanwezigheid in het leven. Troostend, inspirerend en doorleefd – zoals alleen hij dat kan.


🎟️ Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor iedereen die professioneel of persoonlijk betrokken is bij verlies en rouw, zoals zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, verzorgenden), geestelijk verzorgers, paramedici, beleidsmakers, uitvaartprofessionals, vrijwilligers in de zorg en naasten en nabestaanden.


✅ Inschrijving is nu geopend!

Wil jij erbij zijn? Meld je dan nu aan via deze link. Wees er op tijd bij – het aantal plaatsen is beperkt. Kosten zijn normaal gesproken 169,00 euro, maar er geldt een vroegboekkorting tot en met 1 november van 149,50 euro.

Samen zorgen we ervoor dat rouw en nazorg de ruimte krijgen die ze verdienen.
We kijken ernaar uit je te ontmoeten op 21 januari 2026 in Vianen!


 Het gehele programma

13.00 – 13.05 uur Welkom en opening
Door dagvoorzitter Sander de Hosson, longarts, columnist en auteur over palliatieve zorg. Sander de Hosson schreef onder meer de boeken Leven Toevoegen aan de Dagen en Slotcouplet en werkt nu aan een kinderboek over doodgaan.


13.05 – 13.50 uur
🧕 Mustafa Bulut – ‘Rouw in de islamitische cultuur: tussen ritueel en realiteit’

In veel islamitische gemeenschappen speelt rouw zich af binnen een rijk palet aan religieuze rituelen en sociale gebruiken. Mustafa Bulut, geestelijk verzorger en expert op het gebied van interculturele zorg, neemt ons mee in hoe rouw daar beleefd wordt – tussen geloof, familiebanden, collectieve steun en persoonlijke pijn.

Hij staat stil bij de kracht van rituelen zoals de ghusl (wassing van het lichaam), het gezamenlijk bidden en het markeren van rouwperioden, maar laat ook zien waar spanningen kunnen ontstaan – bijvoorbeeld in zorginstellingen die onvoldoende ruimte bieden aan culturele of religieuze praktijken.

Met ervaringsverhalen, reflecties uit zijn werk als geestelijk verzorger en praktische tips laat Bulut zien hoe cultuurgevoelige rouwzorg eruit kan zien. Zijn lezing biedt niet alleen kennis, maar vooral ook verdieping in het luisteren zonder oordeel.

Mustafa Bulut is islamitisch geestelijk verzorger, spreker en auteur van het boek ‘Wilt u weten wat u heeft?’.

Key Take Aways:

-Luisteren zonder oordeel is de basis van cultuurgevoelige rouwzorg.

- Rouw binnen de islam is verweven met rituelen, gemeenschap en geloof – en vraagt om zorg met begrip.

- Zorgverleners maken het verschil door oog te hebben voor wat voor de ander heilig is


13.50 – 14.40 uur
Joke Roelfsema – Aandacht voor rouw op het werk! (Als verlies je werk raakt en andersom)

In de zorg zie je dagelijks wat verlies met mensen doet.
Maar wat als het je zelf raakt? Als het ineens binnenkomt, dat verlies, die moeilijke thuissituatie, de zorgen om iemand thuis omdat je er op je werk mee geconfronteerd wordt?

Joke Roelfsema neemt je mee in hoe verlies en rouw onderdeel wordt van wie je nu bent en hoe dat doorwerkt in het dagelijks werk in de zorg.
Niet alleen het verdriet van anderen, maar ook je eigen verlies en de zorg die je thuis draagt kunnen zwaar wegen.

Aan de hand van herkenbare voorbeelden uit trainingen en gesprekken met zorgverleners, teams en managers laat ze zien hoe je veerkracht kunt houden, juist als iets je persoonlijk raakt.

Key Takeaway:
Werk en verlies lopen vaak door elkaar. Als je dat (h)erkent en deelt, hoef je het niet alleen te dragen.
Joke Roelfsema is rouwcoach, auteur, trainer en spreker. Ze begeleidt professionals, teams en leidinggevenden bij vragen rondom verlies en rouw op het werk, met veel ervaring in de zorg. Vanuit haar praktijk Roelfsema Rouwcoaching geeft ze trainingen waarin aandacht, veerkracht en werkplezier hand in hand gaan.
Joke schreef het boek Wat is er gebeurd? over verlies, rouw en zingeving – met praktische handvatten voor rouw op het werk


14.40 – 15.15 uur

Pauze – Tijd voor ontmoeting, reflectie en een kop koffie of thee.


15.15 – 16.05 uur Prof. dr. Carlo Leget – “Rouw als existentiële zoektocht: van diagnose tot nazorg”

Rouw is niet alleen het verliezen van een geliefde, maar ook van de betekenis die die persoon in je leven had. In deze lezing verkent zorgethicus Carlo Leget hoe rouw zich uit als een existentiële zoektocht. Wat gebeurt er met onze waarden, overtuigingen en identiteit wanneer het fundament onder ons leven wegvalt?

Leget laat zien hoe zingevingsvragen vaak schuilgaan achter woorden als 'ik voel me leeg' of 'ik weet niet meer wie ik ben'. Hij roept zorgprofessionals op om deze lagen van verlies te herkennen en bespreekt hoe je als begeleider ruimte kunt bieden aan mensen die niet alleen iemand, maar ook hun oriëntatie in het leven zijn kwijtgeraakt.

De lezing biedt een ethisch en spiritueel denkkader en reikt concrete handvatten aan voor gesprekken over betekenisverlies. Een uitnodiging tot moed, empathie en het durven stilstaan bij wat er niet meer is – én bij wat er misschien opnieuw mag ontstaan.

Leget, die jarenlang werkte aan de interface van spiritualiteit en palliatieve zorg, laat zien hoe zingevingsvragen vaak verscholen liggen onder de oppervlakte van ‘gewone rouw’. Hij bespreekt hoe professionals deze laag kunnen herkennen, en hoe ze ruimte kunnen bieden voor het opnieuw formuleren van betekenis na verlies.

Deze lezing biedt denkkaders, maar ook concrete suggesties voor gesprekken in de praktijk. Een uitnodiging tot het aanboren van compassie en moed bij het begeleiden van mensen die niet alleen iemand, maar ook zichzelf zijn kwijtgeraakt.

Key Takeaways:

-Het begeleiden van existentiële rouw vraagt om luisteren zonder antwoorden.

- Zingeving komt vaak ter sprake zonder dat het expliciet zo genoemd wordt.

- Zorgverleners kunnen leren deze diepe lagen van verlies te herkennen.

- Rouw kan een existentiële crisis zijn – verlies van betekenis en oriëntatie.

Professor Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, en auteur van vele boeken en wetenschappelijke artikelen over levenseinde, rouw en verlies. Met Mai-Britt Guldin richtte hij in 2022 het Centrum voor Rouw en Existentiële Waarden op.

16.05 – 17.00 uur Prof. Manu Keirse – ‘Rouw verwerk je niet, je overleeft het’

“Wat je in je hart bewaart, raak je nooit echt kwijt.”
Met deze woorden opent Manu Keirse vaak zijn lezingen – en hij weet als geen ander hoe rouw doorwerkt in het leven van mensen. Keirse is klinisch psycholoog, auteur en een veelgevraagd spreker. Zijn boeken over rouw en verlies zijn standaardwerken geworden in Nederland en Vlaanderen.

In deze lezing sluit hij het congres af met een warm, persoonlijk en doorleefd verhaal over hoe mensen omgaan met verlies. Hij laat zien hoe rouw zich niet laat opsluiten in fasen of tijdschema’s, maar een unieke reis is die bij ieder mens anders verloopt. Zijn verhaal is troostrijk én confronterend, vol concrete voorbeelden en wijze inzichten.

Een waardige, ontroerende afsluiting van een middag die in het teken staat van menselijke nabijheid in tijden van verlies.


17.00 uur
🎤 Afsluiting door de dagvoorzitter

Inschrijven: dat kan via de website hier.