De Carend Podcast: Nieuwe Richtlijn over Zorg in de Stervensfase

Auteur:
05.02.2024
De Carend Podcast: Nieuwe Richtlijn over Zorg in de Stervensfase
Auteur:
05.02.2024

In deze inspirerende aflevering gaat Nick Dekker in gesprek met Sabine Netters over de delicate en belangrijke onderwerpen rondom de zorg in de laatste levensfase. Ze duiken diep in de nieuwe richtlijn stervensfase, een cruciaal onderwerp dat ons allen aangaat. Ze verkennen de verschillende mogelijkheden en benaderingen die beschikbaar zijn om comfort en waardigheid te bieden aan mensen in hun laatste dagen. Van pijnmanagement tot emotionele en spirituele ondersteuning.

Bovendien beantwoorden ze enkele vragen van luisteraars die licht werpen op veelvoorkomende zorgen en misvattingen over palliatieve zorg. Deze aflevering biedt niet alleen inzicht in de zorgpraktijk maar ook hoop en begeleiding voor diegenen die zich in deze levensfase bevinden of hun dierbaren ondersteunen.

➡️ Luister nu om inzichten, ervaringen en advies te ontdekken die de manier waarop we denken over de laatste levensfase kunnen transformeren. Je vindt de podcast hieronder, via Spotify of op je favoriete podcastkanaal.

Uitgebreider

De herziene richtlijn Zorg in de stervensfase is op alle punten uitgebreider dan de oude richtlijn en benadert alle aspecten rondom de stervenfase, zoals het markeren van de stervenfase, de voorlichting aan patiënt en naasten, waken, psychosociale en spirituele zorg, het verlichten van symptomen die veel voorkomen in de stervensfase en de zorg voor de zorgverleners. Interdisciplinaire samenwerking staat daarbij steeds centraal.

Belangrijkste wijzigingen in de richtlijn

De richtlijn is op een aantal punten vernieuwd ten opzichte van de oude richtlijn:

  • Evidence based onderbouwing van de aanbevelingen in de richtlijn. Er is systematisch literatuuronderzoek gedaan naar de volgende onderwerpen: markering, reutelen (preventie en behandeling), pijn en opioïden bij dyspneu. Deze zijn uitgewerkt volgens de evidence-based methodiek GRADE.
  • Overwegingen ten aanzien van het toedienen van vocht en voeding in de stervensfase worden uitgebreider beschreven.
  • Meer praktische handvatten voor zorgverleners bij zorg voor mensen in de stervensfase.
  • Meer aandacht voor culturele aspecten bij zorg in de stervensfase.
  • Expliciete aandacht voor psychosociale en spirituele zorg. 
  • Verbinding met andere palliatieve zorg richtlijnen.

De herziene richtlijn Zorg in de stervensfase is te vinden op Pallialine. In de app PalliArts, die gratis te downloaden is voor Android en iOS, is een samenvatting van de richtlijn te vinden, net als in de webshop van IKNL. Daar is ook de folder over de stervensfase verkrijgbaar. Meer informatie over Zorg in de stervensfase en ondersteunende middelen zijn te vinden op de themapagina over deze fase op Palliaweb. Patiëntinformatie over dit onderwerp is te vinden op de website overpalliatievezorg.nl.


Deze podcast wordt gemaakt in samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II), een initiatief om de bewustwording van palliatieve zorg te vergroten.

De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. In dit tweede seizoen staat 'Zingeving' centraal.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten!