De Carend Podcast: Pijn

Auteur:
03.06.2024
De Carend Podcast: Pijn
Auteur:
03.06.2024

Ditmaal is anesthesioloog-pijnspecialist Egbert Klarenbeek uit het UMCG te gast.  

De meesten van ons zijn bekend met twee soorten pijn. Namelijk neuropathisch (zenuwpijn zoals spit) en nociceptief (pijn als gevolg van weefselschade zoals een schaafwond).
Egbert legt uit dat er een 3e vorm van pijn is namelijk nociplastische pijn. Dit is pijn die ervaren wordt zonder duidelijke weefselschade. Ook vraagt hij - terecht - meer aandacht voor een ingreep die heel goed werkt bij pijn aan één zijde van het lichaam. Bij deze ingreep wordt een zenuwbaan die pijnsignalen doorgeeft kapot gemaakt. De ingreep wordt chordotomie genoemd. Deze ingreep heeft veel voordelen, maar is nog relatief onbekend. Daarom leert Egbert deze ingreep momenteel aan een aantal anesthesioloog-pijnspecialisten in het land zoals Gertjan Zwart uit Isala (ziekenhuis) en Anita Ophof uit het Antoni van Leeuwenhoek.

Gerrit, een patient van Egbert legt in een andere podcast uit hoe waardevol deze ingreep bij hem was. Hij legt uit dat hij door de ingreep geen pijnmedicatie meer nodig heeft, weer zelf kan autorijden en met zijn gezin op vakantie is geweest. Hij gunt deze ingreep iedereen! "De chordotomie heeft weer leven aan mijn dagen toegevoegd".

Beluister de Carend Podcast hieronder of via Spotify, Apple Podcast of je favoriete podcast-app, waaronder ook podimo en medicast.


Deze podcast is totstandgekomen in samenwerking met het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II), een initiatief om de bewustwording van palliatieve zorg te vergroten!


Meer informatie over pijn en palliatieve zorg voor zorgverleners:
- Over palliatieve zorg: bekijk het kwaliteitskader hier
- Over pijn bij kanker, bekijk de richtlijn hier
- Over de chordotomie, klik hier
- Over de meetinstrumenten, klik hier

Meer informatie voor patiënten;
- Over palliatieve zorg: klik hier
- Over pijn: klik hier


De Carend Podcast is een wekelijkse podcast over palliatieve zorg. Nick Dekker, internist in opleiding, bespreekt elke week belangrijke thema's zoals proactieve zorgplanning, interculturele palliatieve zorg, zingeving en communicatie en zorg in de stervensfase. Hij gaat in gesprek met tal van betrokkenen zoals medisch specialisten, jonge dokters en verpleegkundigen en ook ervaringsdeskundigen: zowel patiënten als naasten. In dit derde seizoen staat 'Verlichten van Klachten' centraal.

Stel je vragen of geef ons feedback via podcast@carend.nl. Bedankt voor het luisteren en vergeet niet om een beoordeling achter te laten!