‘De ware professional weet wanneer van het protocol af te wijken’ [interview]

Auteur: Rob Edens
07.01.2025
‘De ware professional weet wanneer van het protocol af te wijken’ [interview]
Auteur: Rob Edens
07.01.2025

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) geeft met ingang van 1 januari de niet-reanimerenpenning weer uit. Ter gelegenheid hiervan verzorgt de NVVE samen met Carend een webinar hierover. NVVE-bestuursvoorzitter Fransien van ter Beek geeft een toelichting.

In het webinar krijgen professionals informatie over alle praktische en juridische aspecten rondom de niet-reanimerenpenning. Behalve de formele aspecten komen ook dilemma’s uit de praktijk aan bod. Van ter Beek: ‘Een voorbeeld daarvan staat bij ons op de site. Een oudere vrouw krijgt een hartstilstand, haar man raakt in paniek, belt 112 en begint alvast te reanimeren. Op het moment dat het ambulancepersoneel de reanimatie over wil nemen, bedenkt de man zich dat zijn vrouw en hij het vaak gehad hebben over dat zij in zo’n situatie juist niet gereanimeerd willen worden. Ze spraken er ook met de huisarts over. Hij vertelt dat tegen de mensen van de ambulance. Wat doe je dan? De ware professional kent alle protocollen, maar weet ook wanneer daarvan af te wijken.’

De NVVE is de bedenker van de niet-reanimerenpenning (NRP). Tot 2017 verstrekte de NVVE in tien jaar tijd rond de 40.000 penningen. Die waren destijds voorbehouden aan leden van de NVVE. In 2010 werd de penning door minister Ab Klink van Volksgezondheid officieel erkend als wilsverklaring en daarmee rechtsgeldig als behandelverbod onder de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Van ter Beek: ‘In politiek Den Haag gingen toen stemmen op dat de penning eigenlijk door een onafhankelijke partij moest worden uitgegeven en voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn. Vanuit de NVVE konden wij ons daar iets bij voorstellen, maar wij vonden het tegelijkertijd jammer dat wij ons kindje kwijtraakten. Met pijn in het hart deden wij er afstand van. De penning was immers een van de grote successen van de NVVE.’

De afgelopen jaren werd de penning uitgegeven door de Patiënten Federatie Nederland, die daarvoor subsidie kreeg. De toenmalige minister Schippers van Volksgezondheid zei bij de overdracht: ‘De NVVE laat haar geesteskind nu los en maakt het daarmee breed beschikbaar. Dat verdient een groot compliment.’ Die subsidie, die Patiënten Federatie Nederland kreeg, liep tot eind 2024. Een nieuwe subsidie zat er niet in, reden voor de federatie ermee te stoppen. De NVVE neemt de penning nu weer terug. Die kan nu ook aangeschaft worden zonder lid te worden van de NVVE.

Na het volgen van de gratis webinar op 14 januari weet je alles over het onderwerp niet-reanimeren. Aan bod komen onder andere: het bespreken van reanimatiewensen met patiënten, welke voorlichting je kunt geven en hoe professionals moeten handelen als ze een niet-reanimatie-penning aantreffen.




Dinsdagavond 14 januari webinar 'Wel of niet reanimeren? Twee kanten van de penning'