Het hospice op Curaçao, waar de gewone dingen groots zijn

Auteur: Saskia Kok
21.12.2023
Het hospice op Curaçao, waar de gewone dingen groots zijn
Auteur: Saskia Kok
21.12.2023

‘De oceaan is de ultieme metafoor voor verandering. Ik verwacht het onverwachte en toch ben ik nooit helemaal voorbereid.’

{Tim Winton}


Zaterdagmiddag ben ik in Willemstad met Rianne van Gestel, directeur van hospice Arco Cavent, als haar telefoon gaat. De vrijwilliger die zondag de tweede dienst in het hospice draait, is ziek. Voordat ik het weet, ben ik aan het werk in het hospice op Curaçao. 

Zondagochtend 10.35 uur. In de keuken wordt de vaat gespoeld als verpleegkundige Annemarieke langsloopt en vraagt om een boterham met jam, plus een kop koffie. Ik bied aan de boterham te smeren en snijd deze in kleine stukjes. Zachtjes klop ik op de bewoners-kamerdeur, wacht een tel en stap dan de kamer van mevrouw binnen. Ik ben me meteen weer bewust van het feit, dat ik in de persoonlijke ruimte van deze alleraardigste mevrouw, ben binnengestapt. 

Even voor elf uur is de overdracht. Vrijwilligers en Annemarieke dragen de bijzonderheden van de ochtend over: ‘Alle zes bewoners zijn verzorgd, nog niemand heeft ontlasting gehad; het wordt vast een enerverende dienst.’ Na een korte uitwisseling over de Week4Light die jaarlijks in december plaatsvindt en waarmee geld voor het hospice ingezameld wordt, begint de tweede dienst. 

De waskommen, toiletten en badkamers worden schoongemaakt, gevolgd door een rondje langs de kamers, om te vragen wie trek heeft in een beetje soep. 

Vandaag staat stoofschotel op het menu, thuis door Annemarieke gemaakt op verzoek van een bewoner. Het hele aanrecht is bezaaid met kleine schaaltjes, pannen en kleurige servetten. De naasten eten een hapje mee en een enkeling kiest voor een toetje; ice cream met een parasolletje. 

Samen ruimen we de keuken op, hang ik de was te drogen en maak ik een smoothie van banaan, chocoladepoeder en amandelmelk voor een bewoner. Er klinkt Duitse muziek op zijn televisie. Na een gesprekje over de grote Duitse muziekprogramma’s: ‘dat waren nog eens fantastische tv-shows!’, is het tijd voor de overdracht. 

Een dienst in het hospice, waar de gewone dingen groots zijn. 

Dankbaar om te mogen ervaren en horen van bewoners en naasten, hoe fijn en noodzakelijk het hospice op Curaçao is. De dood hoort bij het leven en waar je ook woont op onze planeet; goede hospicezorg, zou overal vanzelfsprekend moeten zijn.


Website hospice: www.arcocavent.com Facebook: https://www.facebook.com/HospiceArcoCavent


Op dinsdagavond 20 februari 2024 organiseert Carend het webinar 'Interculturele zorg rond het levenseinde bij patiënten op Curaçao'. Tijdens dit webinar zullen Rianne van Gestel, oprichter van Hospice Arco Cavent  en Tessa de Haas, directeur van Hospice Hamiëd, ingaan op de palliatieve zorg rond het sterfbed bij patiënten op Curaçao. Daarnaast zal Surandley Brito, verpleegkundige in zowel Hospice Arco Cavent als bij thuiszorgorganisatie “Wit Gele Kruis”, verder ingaan op de palliatieve zorg in de thuissituatie. Het webinar is bedoeld voor een breed publiek: denk hierbij aan zorgverleners uit zowel de eerste, tweede als derde lijn. Daarnaast is dit webinar ook toegankelijk voor naasten of voor patiënten zelf, ongeacht culturele achtergrond. Het webinar is voor zorgverleners geaccrediteerd, maar toegankelijk voor iedereen met interesse in dit onderwerp. Inschrijven kan hier.