Ik overweeg naar een hospice te gaan om te sterven. Wat is het verschil met thuis sterven? [VRAAG]

Auteur: Jolet Plomp
15.10.2024
Ik overweeg naar een hospice te gaan om te sterven. Wat is het verschil met thuis sterven? [VRAAG]
Auteur: Jolet Plomp
15.10.2024

In de rubriek 'VRAAG' beantwoorden we vragen over palliatieve zorg van jullie, onze lezers. Bij iedere vraag kijken we wie deze binnen ons team het beste kan beantwoorden.

VRAAG

Ik overweeg naar een hospice te gaan om te sterven. Wat is het verschil met thuis sterven? 

Thuis ben je in een vertrouwde omgeving. Huisgenoten en bezoekers kunnen daar makkelijk in en uitlopen, even bij je zitten of zich even terugtrekken. Door die flexibiliteit zal voor kleine kinderen de laatste levensfase thuis natuurlijker aanvoelen dan in een hospice waar ze bijvoorbeeld niet even op hun eigen kamer kunnen gaan spelen. Alle professionele zorg die je nodig hebt is thuis te regelen, samen met de huisarts.

Verblijf in een hospice geeft de mantelzorgers meer rust omdat het hospice de verantwoordelijkheid voor het regelen van de zorg overneemt. Als je geliefden niet meer bezig zijn met praktische zaken komt er meer ruimte voor persoonlijke gesprekken. En je hoeft je geen zorgen te maken dat ze overbelast raken, of dat vrienden geconfronteerd worden met je lichamelijke aftakeling. De mensen in een hospice zijn deskundig en ervaren in de zorg in de laatste levensfase. De dood is daar een gerespecteerde aanwezige. Maar: niet iedereen wil die gesprekken over de dood, misschien word je liever door een vriend gewassen dan door een professional of je geliefde wil juist heel erg graag die zorgende rol…

Thuis zal er weinig extra ruimte zijn voor een bed in de kamer en het gebruik van rollator of rolstoel maar is er ook altijd de mogelijkheid voor een zogenaamd koppelbed. Een bed dat simpel bevestigd kan worden aan het andere bed zodat samen slapen nog steeds kan. In een hospice zijn liften en er is meestal een tuin of park in de buurt voor een kleine wandeling of om even rustig in de zon te zitten. Bezoekers worden door de mensen van het hospice ontvangen en verzorgd; patiënten en bezoekers hoeven daar niet mee bezig te zijn. Familieleden kunnen er vaak ook blijven slapen. Niet alle hospices bieden dezelfde mogelijkheden, euthanasie bijvoorbeeld is niet overal mogelijk. Op zorgkaartnederland.nl zie je welke hospices er in jouw buurt zijn en wat ze bieden.

Je staat voor een heel persoonlijke beslissing die ingrijpt op je kwaliteit van leven en de relaties met je geliefden. Kijk bij welke keus jij je goed voelt, tel niet alleen de rationele argumenten. Maar tob er ook niet te zwaar over – je zult nooit weten wat de beste beslissing is, want je weet niet hoe deze laatste fase voor jou gaat verlopen.

Bij een levensverwachting van drie maanden kan de huisarts verblijf in een hospice aanvragen; de zorgverzekering vergoedt het - je betaalt een eigen bijdrage voor eten en drinken (rond de 35 euro per dag) Voor meer informatie: www.regelhulp.nl en https://overpalliatievezorg.nl/zorg-en-hulp/hospice. Of zoek op carend.nl met ‘hospice’.


Heb jij ook een vraag over palliatieve zorg? We lezen het graag. Mail je vraag naar redactie@carend.nl met ‘vraag’ als onderwerp