Inschrijving Leergang Palliatieve Zorg voor de VVT geopend (Leeuwarden, Groningen, Amsterdam, Rotterdam)

Auteur: Carend Redactie
10.07.2023
Inschrijving Leergang Palliatieve Zorg voor de VVT geopend (Leeuwarden, Groningen, Amsterdam, Rotterdam)
Auteur: Carend Redactie
10.07.2023

De inschrijving voor de Leergang Palliatieve Zorg voor de VVT is per heden geopend voor de steden Leeuwarden, Groningen, Amsterdam en Rotterdam. De leergang zal in deze steden plaatsvinden van begin november tot begin februari. Via deze link vind je specifieke cursusinformatie, de data en kun je je inschrijven.

Inhoud van de leergang

Tijdens deze leergang komen vele onderwerpen aan bod waaronder Communicatie, Ondersteuning van de Mantelzorger, Zorg in de Stervensfase, Palliatieve Sedatie, Zorg voor de Zorgverlener zelf, Symptoombestrijding (benauwdheid, pijn, delier, buikklachten) en Zingeving. Het programma bestaat uit een blended learning van twee e-learnings, twee webinars en vier fysieke bijeenkomsten in een periode van drie maanden. 

Na een introductie e-learning over de basisprincipes van palliatieve zorg komen de deelnemers in kleine groepesamen voor de eerste bijeenkomst. Hierin wordt dieper ingegaan op de vier domeinen van palliatieve zorg, de ziektetrajecten bij kanker, orgaanfalen (COPD en hartfalen) en dementie, communicatie en zingeving. Er is tijdens deze bijeenkomsten (mede door de kleine groepsgrootte) veel ruimte voor het delen van ervaringen en kennis onderling. Na de eerste kennismaking met de basisprincipes van palliatieve zorg gaan we door middel van een e-learning en een bijeenkomst in op de rol die zorgverleners kunnen hebben om de mantelzorg beter te ondersteunen. In de volgende fysieke training staat het uitbouwen van de zorg voor de mantelzorger centraal, en gaan we ook uitgebreid in op de zorg voor de zorgverlener. Hierna volgen twee webinars over de vier belangrijkste symptomen die in de palliatieve fase kunnen optreden: dyspneu, pijn, buikklachten en het delier. Tijdens de webinars is ruimte voor veel interactie. Ten slotte zijn er twee bijeenkomsten over de zorg in de stervensfase (inclusief palliatieve sedatie) en over rouw en nazorg zelf.

Op aangeven van onze klankbordgroep zijn facultatieve trainingen over Dementie en Interculturele Palliatieve Zorg aan het programma toegevoegd. Daarin komen bekende sprekers en opleiders op dit vlak aan het woord, waardoor verdere verdieping mogelijk is.

Landelijke scholing

Deze leergang wordt landelijk verzorgd. Na de eerste ronde vanaf november gaan we in februari 2024 van start in Maastricht, Hengelo, Breda en Nijmegen; vanaf april ook in Goes, Eindhoven, Utrecht en Zwolle. 

Palliatieve zorg is alle zorg voor mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naaste en richt zich op kwaliteit van leven van mensen met een ongeneeslijke vorm van kanker, en van ziekten als COPD, hartfalen en dementie. Het is door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen de verwachting dat de vraag naar deze vorm van zorg het komend decennium fors gaat stijgen. Palliatieve zorg en zorg in de stervensfase vormen een belangrijk onderdeel van je werk als zorgverlener binnen de VVTsector. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er ook onder zorgmedewerkers in de VVT-sector veel behoefte is aan meer kennis en kunde over dit onderwerp. Hoewel we weten dat er veel goede scholingen zijn in het land, merken we dat er nog heel veel animo is voor onze wijze van opleiden en verdiepen van kennis, met name in de VVT-sector. We werken in de organisatie van deze leergang samen met netwerken palliatieve zorg en de onderwijsknooppunten. 

Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg!