Kamervragen over palliatieve zorg thuis

Auteur:
15.01.2024
Kamervragen over palliatieve zorg thuis
Auteur:
15.01.2024

In de laatste weken van 2023 waren er meerdere signalen over het niet beschikbaar zijn van palliatieve thuiszorg door budgetplafonds van zorgverzekeraars. Volgens de verzekeraars was er hierbij veelal sprake van misverstanden, maar toch krijgt ook de redactie van Carend meer dan eens per week signalen dat er door personeelsgebrek bij thuiszorgorganisaties soms geen of onvoldoende thuiszorg beschikbaar is rond het sterfbed.

Geen nachtzorg, alleen laagcomplexe zorg, of pas volgende week

Huisarts Danka Stuijver schreef over de problematiek in een recente column in de Volkskrant. "Hoewel 80% van de ernstig zieke mensen aangeeft thuis te willen sterven, lukt dat maar bij één op de drie! Onder andere omdat er geen verpleegkundigen zijn om deze gespecialiseerde, maar ook arbeidsintensieve zorg thuis te bieden. ‘De dochter blijft bij haar terminaal zieke vader. Wanneer ik haar de volgende dag bel, klinkt ze wanhopig. ‘Het is teveel! Hij is incontinent voor urine en ontlasting, hij eet niet meer, hij kreunt en vraag steeds of de post wel bezorgd is. Ik heb geen oog dichtgedaan.’ Weer belt huisarts Danka Stuijver het rijtje thuiszorgorganisaties af. De een kan geen nachtzorg bieden, de ander alleen laagcomplexe zorg, weer een ander kan pas vanaf volgende week, als het waarschijnlijk al niet meer nodig is….

Noodkreet op Linked-In

Thuiszorgverpleegkundige Jennifer Bergkamp plaatste een noodkreet op Linked-In over het totaal vastlopen van de palliatieve zorg in haar regio. "Ik heb van de afgelopen veertien dagen kerstvakantie elf dagen gewerkt, daarin waren er viernachten waarin de nachtzorg niet beschikbaar was en de dagploeg dus ook de nacht aan de gang moest. Mijn eerstvolgende vrije dag is komende zaterdag. En niet alleen ik, mijn hele team gaat dik de overuren in." Lees haar hele column hier

Kamervragen

De signalen hebben ook de politiek bereikt. Kamerlid Wieke Paulusma (D66) heeft hierover kamervragen gesteld aan minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Carend blijft de antwoorden en de ontwikkelingen in dit dossier vanaf nu op de voet volgen. 


Foto: Freepik.

Karin
Wat betreft waak- en nachtzorg: er zijn plm 10.000 zzp’ers in de zorg die momenteel te weinig ingezet worden. Vaak ivn aanname dat dit te duur is. Buro Berenschot weerspreekt dit. Soms iets duurder, vaak iets goedkoper dan een werknemer. Ook (komende) wetgeving belemmerd de ZZP’er enorm, waardoor deze de zorg gaat verlaten. Juist de mensen die, in huis , de stervende patiënt en zonodig de naasten, voor, tijdens en na het overlijden bijstaat. Dus: bel Tiade (050) 541 29 61 of CareMatch: tel:0747637222 . Beiden ook ‘s avonds en in het weekend. Zeer grote kans dat de patiënt binnen korte tijd een zorgverlener naast zijn bed heeft. Er zijn vast nog meer bemiddelingsburo’s. Hun kosten dan? Goedkoper dan het als organisatie zelf moeten regelen…
Karin
Paar spelfouten, excuses.
Log in om reacties te plaatsen