'Mijn kanker is een krokodil' - Boek van Claudia van Deudekom verschenen

Auteur:
25.05.2024
'Mijn kanker is een krokodil' - Boek van Claudia van Deudekom verschenen
Auteur:
25.05.2024

‘Mevrouw Boom, ik heb slecht nieuws.’ 

Dokter De Vos die ons zojuist met een ernstig gezicht uitnodigde te komen zitten op de stoelen voor zijn bureau, pauzeert even. Ik knijp zo hard in de hand van Anne dat ik niet precies voel welke vingers van haar en welke van mij zijn. Ik heb me tweeënhalf jaar proberen voor te bereiden op dit gesprek, maar deze secondenlange stilte is ondragelijk. Mijn hart bonst.

De Vos haalt diep adem en steekt van wal. (…)

We kunnen u niet meer beter maken.’

Hoe blijf je overeind als je op achtendertigjarige leeftijd te horen krijgt dat je door uitgezaaide kanker niet lang meer te leven hebt en hoe reageert de omgeving – je familie, vrienden én je medici? Claudia van Deudekom beschrijft het in deze non-fictieve roman, ook wel faction (samentrekking van ‘fact’ en ‘fiction’) genoemd. Als een van de eersten in Nederland komt ze in aanmerking voor een levensverlengende behandeling. En leven zal ze, want twee maanden na haar doodvonnis raakt haar vrouw met hulp van hun beste vriend als zaaddonor, zwanger van een tweeling. Ze belooft zichzelf dat ze alleen nog maar hoeft te sterven als moeder en zichzelf. Maar wie is ze eigenlijk en hoe zullen haar ziekte en het moederschap haar veranderen?

Televisiemaker en journalist Coen Verbraak: ‘Een indrukwekkend en hartverscheurend boek, waarin ondanks alles altijd veerkracht en levenslust voelbaar zijn.’ Claudia vertelde Verbraak in 2016 in zijn televisieprogramma Kijken in de ziel, op de drempel, hoe het is om met het einde in zicht te leven.

Longarts, schrijver en columnist Sander de Hosson: ‘Dit boek verdient een groot podium.'

Mijn kanker is een krokodil - Hoe ik leerde leven door mijn naderende dood

Claudia van Deudekom

ISBN 978-94-93127-32-6 240 pag. / Prijs € 24,99


Lees ook: De Hartewens van Claudia van Deudekom