Najaarsprogramma Webinars Carend grotendeels bekend

Auteur: Carend Webinar Redactie
03.06.2024
Najaarsprogramma Webinars Carend grotendeels bekend
Auteur: Carend Webinar Redactie
03.06.2024

Carend is verheugd om ons najaarsprogramma voor 2024 aan te kondigen, boordevol waardevolle en vernieuwende webinars gebaseerd op de feedback van onze volgers. Dit seizoen bieden wij een reeks boeiende en informatieve sessies aan die zich richten op diverse aspecten van de palliatieve zorg. Noteer de data alvast in uw agenda of schrijf je alvast in. Wij sturen van te voren reminders met de inschrijflink die je ook meteen krijgt!

3 september 2024: Seizoensopening - Webinar Rouw met Prof. Manu Keirse

We starten het seizoen met een inspirerend webinar over rouw, verzorgd door de gerenommeerde rouwdeskundige professor Manu Keirse. Zijn inzichten en expertise bieden handvatten voor iedereen die met rouw te maken heeft, zowel persoonlijk als professioneel.

Het uitblijven van zorg rondom rouw, zowel voor als na het overlijden, kan tot problemen in de rouwverwerking leiden. Zorgverleners, samen met mantelzorgers, naasten en vrijwilligers, hebben intensief samengewerkt om de best mogelijke zorg te verlenen. Na het overlijden van een patiënt wordt het echter vaak 'oorverdovend stil'. Hoewel rouw een natuurlijk proces is en niet tot het domein van de zorg behoort (het is tenslotte geen ziekte), kunnen zorgverleners een cruciale rol spelen in het ondersteunen van het rouwproces.

Hoe kunnen zorgverleners mensen die een dergelijk verdriet ondergaan, zo goed mogelijk ondersteunen? En hoe kunnen zorgverleners zelf op een goede manier afscheid nemen van een overleden patiënt?

10 september 2024: Complementaire Zorg in de Palliatieve Fase met Madeleine Kerkhof

Ontdek de waarde van complementaire zorg in de palliatieve fase met Madeleine Kerkhof. Deze webinar belicht de toegevoegde waarde van complementaire therapieën en hoe ze kunnen bijdragen aan het welzijn van patiënten in hun laatste levensfase.

In de palliatieve zorg is veel aandacht voor kwaliteit van leven en symptoombestrijding. Vaak wordt hierbij uitgegaan van voornamelijk medische oplossingen. Echter kan daarnaast ook andere, aanvullende, zorg worden toegepast; complementaire zorg. Dit is aanvullende zorg die wordt gegeven naar de reguliere zorg. Het vult de standaard zorg aan met aandacht voor een holistisch mensbeeld. Hierbij is aandacht voor fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele behoeften. Er wordt gebruik gemaakt van de kostbare bronnen uit de natuur, waarmee verschillende (fysieke) klachten en de kwaliteit van leven verbeterd kan worden.

Complementaire zorg bestaat uit veel verschillende vormen, waarbij vooral aandacht is voor ontspanning en het opdoen van positieve ervaringen. Denk hierbij aan het gebruik maken van bijvoorbeeld geuren, massage of geleide visualisatie. Lees meer

24 september 2024: Seksualiteit en Intimiteit in de Palliatieve Fase met Addy van de Luijtgaarden en Anja Ladenberg

Internist-oncoloog Addy van de Luijtgaarden en gespecialiseerd verpleegkundige Anja Ladenberg bespreken de vaak onderbelichte onderwerpen seksualiteit en intimiteit in de palliatieve zorg. Deze sessie biedt diepgaande inzichten en praktische tips voor zorgverleners en naasten.

Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijke aspecten van het menselijk leven, ook binnen de context van palliatieve zorg. Het bespreken en ondersteunen van deze onderwerpen kan echter uitdagend zijn voor zorgverleners en naasten. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat patiënten zich gezien en begrepen voelen in hun behoeften en wensen op het gebied van seksualiteit en intimiteit, zelfs in de laatste fase van hun leven?

Lees meer hier

15 oktober 2024: Existentiële Dimensie deel 1- Algemeen (meer)

22 oktober 2024: Existentiële Dimensie deel 2 - Hoop (meer)

Geestelijk verzorger Marc Rietveld neemt ons mee in de existentiële dimensie van hoop binnen de palliatieve zorg. Deze webinar belicht hoe hoop een rol kan spelen in de laatste levensfase en hoe zorgverleners hiermee om kunnen gaan. We nodigen alle zorgverleners uit voor het tweede deel van ons Tweeluik over de existentiële dimensie in de palliatieve zorg. Deze webinars bieden een diepgaand inzicht in de verschillende aspecten van existentiële zorg, essentieel voor iedereen die werkt met ongeneeslijk zieke patiënten. Ze zijn afzonderlijk van elkaar te volgen.

In de palliatieve zorg komen patiënten vaak voor existentiële vraagstukken te staan. Dit kunnen vragen zijn over de zin van het leven, dood, lijden, en persoonlijke identiteit. Het begrijpen en ondersteunen van deze existentiële dimensies is cruciaal voor het welzijn van de patiënt. Maar hoe ga je als zorgverlener om met deze complexe en vaak diep persoonlijke vragen? Hoe kun je patiënten bijstaan in hun zoektocht naar betekenis en troost in hun laatste levensfase?

12 november 2024: Palliatieve Zorg Binnen de Chirurgie - De Gebroken Heup met Henk-Jan Schuijt en Detlef van der Velde

Onderzoeker Henk-Jan Schuijt en traumatoloog Detlef van der Velde bespreken de specifieke uitdagingen en benaderingen van palliatieve zorg bij chirurgische patiënten met een gebroken heup. Een onmisbare sessie voor chirurgen en andere zorgprofessionals.

Een gebroken heup is voor veel ouderen een levensbedreigende aandoening. De gemiddelde leeftijd van deze patiënten is 84 jaar, en ruim 20% van hen heeft een vorm van dementie. Alarmerend genoeg overlijdt 1 op de 8 patiënten binnen een maand na de operatie, en 1 op de 3 binnen een jaar.

Oorspronkelijk was het in Nederland gebruikelijk om oudere patiënten met een gebroken heup te opereren, voornamelijk voor pijnstilling. Recent bewijs suggereert echter dat een operatie niet altijd de beste optie is voor deze kwetsbare groep. Voor sommige patiënten kan adequate palliatieve zorg een betere uitkomst bieden dan een operatie. Een chirurgische ingreep is voor de patiënt een aanzienlijke belasting, terwijl de resultaten vaak niet bevredigend zijn. Het is daarom cruciaal om de wensen en het perspectief van de patiënt centraal te stellen. Henk Jan Schuijt benadrukt onder andere dat een gebroken heup eerder een symptoom is van onderliggende kwetsbaarheid dan de oorzaak. Een operatie behandelt het symptoom (de breuk) zonder de onderliggende problemen aan te pakken. Er is behoefte aan een cultuuromslag waarbij de focus verschuift van het behandelen van de aandoening, naar een gezamenlijk behandeldoel tussen patiënt en arts. 

Lees over dit belangrijke webinar hier

Doe Mee en Verbreed Uw Kennis!

Ons najaarsprogramma biedt een unieke kans om uw kennis en vaardigheden op het gebied van palliatieve zorg te verdiepen. Elke webinar is zorgvuldig samengesteld om aan de behoeften van onze volgers te voldoen en hen te voorzien van waardevolle inzichten en praktische handvatten. Mis deze inspirerende sessies niet en schrijf u vandaag nog in! Bezoek onze website voor meer informatie en registratie. Samen streven we naar de beste zorg voor patiënten in hun laatste levensfase.

Blijf op de hoogte van al onze activiteiten en volg ons op sociale media (twitter, instagram, facebook en linked-in) voor de laatste updates!

dinsdag 15 oktober 2024
20:00 uur
dinsdag 22 oktober 2024
20:00 uur
dinsdag 24 september 2024
20:00 uur
dinsdag 10 september 2024
20:00 uur
dinsdag 03 september 2024
20:00 uur