Palliatieve zorg in Transitie: Kathryn Mannix - With the end in Mind

Auteur: Carend Congres Redactie
01.02.2024
Palliatieve zorg in Transitie: Kathryn Mannix - With the end in Mind
Auteur: Carend Congres Redactie
01.02.2024

"We have no cure for death. We’re getting better at postponing it, but sooner or later it comes to us all. So getting informed and prepared seems a good idea."

Kathryn Mannix is een Britse arts en auteur, gespecialiseerd in palliatieve zorg en end-of-life care. Ze heeft decennia ervaring in het begeleiden van patiënten en hun families tijdens het proces van sterven, en ze heeft zich ingezet om het gesprek over de dood en stervensbegeleiding uit de taboesfeer te halen. Mannix staat bekend om haar pleidooi voor meer openheid en eerlijkheid in gesprekken over de dood, zowel in de medische wereld als in de bredere samenleving. Haar bekendste boek, With the End in Mind: Dying, Death, and Wisdom in an Age of Denial (2017), werd internationaal goed ontvangen. In het boek deelt ze verhalen uit haar praktijk en biedt ze inzicht in hoe mensen op verschillende manieren omgaan met hun eigen sterfelijkheid.

Tijdens haar lezing zal Kathryn Mannix uitgebreid ingaan op haar ervaringen rond het sterfbed en wat stervenden haar leerden. Zo zal ze vertellen over de fysiologische gebeurtenissen tijdens het sterven en hoe een goede voorbereiding van de patiënt en diens naasten op die laatste fase leidt tot een beter afscheid en ook minder complexe rouwreacties wanneer het sterfproces goed verlopen is. 

fotograaf: Darren Irwin