Meer Podcasts over Palliatieve Zorg

Auteur: Carend Redactie
05.06.2024
Meer Podcasts over Palliatieve Zorg
Auteur: Carend Redactie
05.06.2024

Goed nieuws: er verschijnen steeds meer podcast over proactieve en palliatieve zorg. Afgelopen week kwam ook het Expertisecentrum Sterven met een 7-delige podcastserie.Een waardevolle aanvulling op het bestaande aanbod. Carend zet er een paar op een rij!

Podcast Leven met Sterven

Het Expertisecentrum Sterven komt met een zevendelige podcast-serie onder de titel 'Leven met sterven'. In deze serie raak je bekend met de zeven verschillende lagen van het sterven: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel, relationeel, goddelijk en het bewustzijn. Het stervensproces gaat namelijk veel verder dan wat wij op fysiek niveau kunnen waarnemen. Expert Ineke Visser geeft in elke aflevering een minicollege over de uitgelichte laag. Host Karen Kroonstuiver spreekt vervolgens een gast die over een schat aan ervaring met deze laag beschikt. Tot slot beantwoorden we in elke podcast een vraag van jullie, uit de community.

Sterven is misschien wel de meest intense vorm van leven. Door kennis en wijsheid te delen willen wij meer vertrouwen geven over het proces van sterven. Laat je inspireren door deze kennis, verhalen en tips. Beluister de podcast hieronder, via spotify of via je favoriete podcastkanaal.

De Carend Podcast

Bijna elke week publiceert Carend een nieuwe podcast. Op dit moment loopt het derde seizoen al. Via dit spotifykanaal zijn ze allemaal terug te luisteren. Elk seizoen heeft een specifiek thema: in het eerste seizoen werd de reis die een patient en zijn naasten doormaken besproken: van slecht nieuwsgesprek tot na de dood. In het tweede seizoen stond Zingeving centraal, het derde seizoen dat nu loopt gaat over lichamelijke klachten en een (eventuele) behandeling.

Beluister de laatste aflevering hieronder of via spotify.

Podcast over Palliatieve Zorg van Tijdschrift voor Verzorgenden

Ook deze week verschenen: een podcast van het Tijdschrift voor Verzorgenden over palliatieve zorg. Hoe zie je aan de cliënt dat de laatste fase is aangebroken? En hoe ondersteun je als verzorgende de cliënt en naasten bij dit proces? Longarts en palliatief expert Sander de Hosson vertelt in deze podcast wat de kenmerken van een stervend lichaam zijn (zie ook deze poster), en wat je kunt doen om comfort te bieden. 

Beluister hier de podcast die deze week werd gelanceerd.

Podcast 'Dood en Afscheid' van Het Klokhuis

Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en kinderen hebben daar vaak veel vragen over. Het Klokhuis maakte vier tv-afleveringen over de dood, maar kinderen bleken nog veel meer vragen te hebben. In een Klokhuispodcast beantwoordt presentatrice Eva Cleven deze vragen samen met de experts.

De podcast is hieronder te beluisteren  ofvia Zapp, Spotify, Apple of in je favoriete podcast-app.

Podcast 'Blik op het Einde'

Joost Dorgelo is student gezondheidswetenschappen en maakte deze reeks binnen zijn afstudeertraject. Hij praatte onder andere met Cathelijne Verboeket en Marli Huijer. Gesprekken om beslist terug te luisteren. Joost is vanaf komend seizoen een van de presentatoren van de Carend webinars! Beluister de podcast hieronder of via spotify

Podcast: Aangekondigd einde. Kunst van het loslaten

Podcastmaker Silvia Bromet gaat de dood liever uit de weg. Als zij Christiaan Rhodius tegenkomt, snapt zij ook niet hoe hij zijn werk als arts palliatieve geneeskunde in hospice Bardo kan uitoefenen en iedere dag stervende mensen begeleidt. 'Aangekondigd Einde' is een driedelige documentaire podcast waarin regisseur Silvia met Christiaan op zoek gaat naar de kunst van het loslaten bij de stervende mens in hospice Bardo. 

Luister Aangekondigd einde hier of hierboven
Makers: Hospice Bardo

Podcast Hospice De Duinsche Hoeve

Documentairemaker Ellen van Kempen en hospice-arts Margot Verkuylen onderzoeken thema's die in die laatste levensfase een rol spelen en die een grotere rol spelen dan van te voren gedacht. Thema's zoals: 'eten en drinken' of 'pijn en verlichting'. 

Beluister de podcast hier.

Luister Hospice De Duinsche Hoeve hier
Makers: Hospice De Duinsche Hoeve

Podcast 'De Verliescirkel'

Hanneke Fiddelaers, eigenaar van Expertisecentrum Omgaan met Verlies maakt samen met Riet Fiddelaers-Jaspers, trainer en supervisor bij hetzelfde expertisecentrum deze podcastserie. Zij voeren gesprekken en interviews over verlies op vele gebieden in het leven.

Luister De verliescirkel hier of hierboven.
Makers: Expertisecentrum Omgaan met Verlies

Podcast Koffie & Co: Longarts Sander de Hosson

Deze veelbeluisterde podcast is voor en door geneeskunde studenten. In deze aflevering breekt Sander de Hosson voor studenten een lans om te kiezen voor palliatieve zorg.

Luister KoffieCo hier (spotify)
Makers: Doris van der Heijden, Tessa Dinger en Tiara Ringers