Pointer: belangenorganisaties vinden dat hulpmiddelen ook via lokale apotheek verkrijgbaar moeten zijn

Auteur: Carend Redactie
08.10.2023
Pointer: belangenorganisaties vinden dat hulpmiddelen ook via lokale apotheek verkrijgbaar moeten zijn
Auteur: Carend Redactie
08.10.2023

Apothekersorganisatie KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) willen dat apotheken weer de mogelijkheid krijgen om medische hulpmiddelen te leveren, zo blijkt uit onderzoeksjournalistiek van het NPO1-radioprogramma Pointer. Bij verzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis zijn openbare apotheken nu uitgesloten van levering.

Bij medische hulpmiddelen moet je denken aan stoma-, incontinentie-, en diabetesmaterialen. Vanaf 1 januari 2021 mogen bij Zilveren Kruis alleen nog gecontracteerde online leveranciers de medische hulpmiddelen leveren. CZ en VGZ werken al langer met dit systeem. Sommige apotheken hebben afspraken gemaakt met leveranciers of hebben zelf een leverancier. Deze partijen hebben wel contracten met de verzekeraars. Ze mogen bestellingen plaatsen maar alleen de leveranciers mogen leveren. Voor verzekeraars is deze manier van contracteren goedkoper waardoor ze de premies lager kunnen houden en volgens hen kunnen ze zo ook de kwaliteit beter bewaken.

Problemen met levering

Toch ervaren huisartsen en verpleegkundigen al langer problemen met het bestellen van medische hulpmiddelen bij de leveranciers. Zo komen de hulpmiddelen vaak te laat, moeten zorgverleners lang wachten aan de telefoon of worden de verkeerde spullen geleverd.

Ook de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), krijgt deze signalen binnen en is daarom dit jaar begonnen met het organiseren van rondetafelgesprekken met verschillende partijen, zoals zorgverleners, apothekers en verzekeraars. Binnen enkele weken zal de NZa met een rapport komen. In een reactie laat de toezichthouder weten dat er geen uitsluitsel komt over hoe de hulpmiddelenzorg ingericht moet worden. Het is aan alle betrokken partijen zelf om de problemen op te lossen.

Vanavond zal Pointer een item aan de leveringsproblematiek wijden. Lees het artikel verder op de site van onderzoeksjournalistiek programma Pointer via deze link.


Oplossing voor hulpmiddelen in de stervensfase: de Palliakit

Ook bij Carend krijgen wij geregeld signalen over slechte of niet tijdige leverprestaties van medische hulpmiddelen in de laatste levensfase, met name katheters die in de terminale fase vaak ingezet worden. Recent berichtten wij over het steeds meer beschikbaar komen van de Palliakit (ook wel palliatieve kit genoemd), een manier waarop de benodigde zaken al aanwezig zijn bij de zorgvrager en zorgverleners dus veel sneller en effectiever kunnen handelen.

De stervensfase kan soms grillig verlopen met acute verslechteringen. Als de huisarts die de patiënt goed kent in de buurt is, is het meestal mogelijk om snel verlichting in dit soort situaties te brengen. Vaak zijn al duidelijke afspraken gemaakt over wensen en behoeften en kan er snel extra zorg ingezet worden. In de huidige tijden gaat dit vaak minder soepel, vooral buiten kantoortijden. De patiënt of zijn naaste moet contact opnemen met de de huisartsenpost of dienstdoende wijkverpleegkundige. De behandelaar die in de situatie komt, voelt druk om te handelen maar kent de patiënt, diens omgeving en wensen niet goed. Snel duidelijkheid krijgen lukt vaak maar ten dele; er speelt de tijdsdruk van de dienst en de patiënt is er slecht aan toe door pijn, dyspneu of onrust. De uitkomst is hierdoor regelmatig een hap-snap oplossing als insturen naar het ziekenhuis. 

Huisarts Laurens van Ede zag deze situatie met lede ogen aan en bedacht de palliatieve kit of kortweg 'de Palliakit', een initiatief dat ook al eerder in de regio Zuid-West Brabant opgezet werd. Zorgverzekeraar VGZ omarmde dit project. Het lijkt nu als een olievlek te werken: de Palliakit lijkt zich te mogen verheugen in steeds meer aandacht en wordt nu dus ook door zorgverzekeraars vergoed. We spraken met initiator van Ede, huisarts in Werkendam die dit project in de regio Gorinchem uitrolde. Lees hier het artikel en interview met huisarts van Ede.

Verzekeraar Zilveren Kruis heeft het uitrollen van de Palliakit in beraad. Wij berichten u als in dit dossier vorderingen worden gemaakt.


De Palliakit