Vandaag start een brede publiekscampagne over palliatieve zorg. Deze campagne ‘Leven tot het laatst’ is een samenwerking tussen een grote groep partners met als doel palliatieve zorg voor iedereen in Nederland vanzelfsprekend te maken. De campagne is van 12 oktober tot en met half december 2024 te zien op televisie, in huis-aan-huis bladen, dagbladen en magazines en via social media. Op de site leventothetlaatst.nl vind je meer informatie.
Wat is palliatieve zorg?
Palliatief betekent: verzachtend. Palliatieve zorg is niet gericht op genezing, maar op jouw welzijn. Dat jouw leven zo fijn en goed mogelijk is (door het voorkómen en/of verminderen van klachten), ondanks dat je ziek bent. En omdat de mensen om je heen daar ook een grote rol bij spelen, richt palliatieve zorg zich ook op jouw naasten.
Palliatieve zorg is: ‘Leven toevoegen aan de dagen, niet dagen aan het leven’ (Cicely Saunders).
Jouw naasten, dokters, verpleegkundigen, verzorgenden, een psycholoog, een geestelijk verzorger, vrijwilligers en andere zorgverleners kunnen veel voor je doen. Daarbij staat jouw kwaliteit van leven voorop: wat jij belangrijk vindt in het leven en wat jij nodig hebt. Het is belangrijk dat je dit ook vertelt tegen jouw zorgverlener.
Palliatieve zorg kan uit verschillende palliatieve behandelingen bestaan. Onder ‘behandelingen’ verstaan we ook ondersteuning, zorg en begeleiding.
Iedereen ervaart de palliatieve fase op zijn eigen manier. De één heeft last van pijn of misselijkheid. De ander voelt zich angstig of somber. Ineens is de vraag: ‘Wat maakt het leven zinvol?’ belangrijker dan ooit. En bijna iedereen heeft moeite met het idee om afscheid te moeten nemen van geliefden. Zorgverleners kunnen je helpen met jouw vragen, klachten en problemen.
Palliatieve sedatie en palliatieve zorg zijn niet hetzelfde!
Soms wordt palliatieve sedatie en palliatieve zorg door elkaar gehaald. Of er wordt gedacht dat het hetzelfde is. Dat is niet zo! Palliatieve zorg is de zorg die jij en je naasten krijgen, en richt zich op de kwaliteit van leven. Als je nog maar kort te leven hebt (maximaal twee weken) en je hebt veel last van klachten (zoals pijn of benauwdheid), kan de arts met medicijnen zorgen dat je deze klachten niet meer voelt. Dat heet palliatieve sedatie. Lees meer over palliatieve sedatie op de pagina: Palliatieve sedatie.
Wat is er te zien in de campagne?
De bewustwordingscampagne laat zien hoe normaal het is om zorg te krijgen en erom te vragen. Je hele leven lang, ook als je niet meer beter wordt.
De campagne brengt verschillende patiënten in beeld. We zien hoe mensen dingen blijven doen die belangrijk voor hen zijn. We zien hoe mensen hun leven zo lang mogelijk blijven leven zoals zij dat gewend zijn, dankzij palliatieve zorg. De campagne belicht de vier dimensies van palliatieve zorg: lichamelijk, psychische, sociaal en zingeving. Zo weet Nederland straks om welke zorg het gaat. De kleine dingen die belangrijk zijn in een mensenleven staan centraal. Zo laten we zien dat je, dankzij zorg tot het laatst, nog zo goed mogelijk kunt blijven leven tot het laatst. Kortom, ‘Leven tot het laatst” is een campagne die aanzet tot nadenken en die palliatieve zorg op een menselijke manier dichtbij brengt. Zelfs als je er nog niet direct mee te maken hebt.
Week van de Palliatieve Zorg
De activiteiten starten op 12 oktober, ook de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Komende week is het 'De Week van de Palliatieve Zorg' en bieden veel zorgorganisaties in heel Nederland speciale activiteiten aan over palliatieve zorg. Daardoor weten straks méér mensen wat palliatieve zorg is, en wat het voor iemand kan betekenen. Zodat uiteindelijk iedereen op het juiste moment de juiste zorg krijgt. Via weekvandepalliatievezorg.nl vind je meer informatie.
Lees ook het nieuwsbericht: 'Meer dan de helft van de Nederlanders denkt bij palliatieve zorg ten onrechte aan kanker'