Steeds meer mensen in laatste levensfase ontvangen hulp van vrijwilligers, maar subsidiebedrag per persoon daalt drastisch

Auteur: Carend Redactie
15.10.2024
Steeds meer mensen in laatste levensfase ontvangen hulp van vrijwilligers, maar subsidiebedrag per persoon daalt drastisch
Auteur: Carend Redactie
15.10.2024

VPTZ (Vrijwilligers Palliatief Terminale Zorg), de koepelorganisatie van vrijwilligers in de ondersteuning van mensen in de laatste levensfase komt te midden van de Week van de Palliatieve Zorg met een opvallend bericht: er lijkt een serieus probleem te ontstaan in de vergoeding van zorg in de laatste levensfase door een relatieve daling van de subsidie vanuit de overheid per persoon. Verschillende hospicemedewerkers reageren op Linked-In verbijsterd.

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen in de laatste levensfase ondersteuning gekregen van vrijwilligers, zowel thuis, in hospices als in zorginstellingen. Deze ontwikkeling laat zien hoe belangrijk vrijwilligers zijn geworden in de palliatieve zorg. Echter, door het budgetplafond in de subsidieregeling is het subsidiebedrag per geholpen persoon flink gedaald. Organisaties met vrijwilligers, waaronder een groot deel van alle hospices in Nederland, ontvangen nu aanzienlijk minder financiële steun. Dit terwijl zij juist meer mensen zijn gaan helpen.

Om ervoor te zorgen dat organisaties hetzelfde bedrag per inzet krijgen als vorig jaar, is een extra bedrag van € 3.086.071 nodig. De daling van het subsidiebedrag heeft grote gevolgen voor het voortbestaan van hospices en organisaties die vrijwilligers in de thuissituatie inzetten. Dit gebeurt bovendien in een tijd waarin er steeds vaker een beroep wordt gedaan op vrijwilligers, er meer zorgtaken bij hen worden neergelegd en er een groeiende behoefte is aan extra hospicebedden.

Oproep aan de staatssecretaris

VPTZ Nederland dringt namens haar leden aan op actie: roep de staatssecretaris op om de serieuze daling van de subsidiebijdragen voor hospices en vrijwilligersorganisaties terug te draaien. Dit is noodzakelijk om te waarborgen dat vrijwilligersorganisaties kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag naar zorg en ondersteuning in de laatste levensfase.

Morgen, woensdag 16 oktober om 20.30 uur, debatteert de Tweede Kamer over palliatieve zorg. VPTZ Nederland roept betrokkenen op om dit debat te volgen en aandacht te vragen voor deze urgente kwestie.

Oproep tot meer hospicebedden

Vanochtend riep Sabine Netters, mede-oprichter van Carend juist op tot meer hospicebedden. In 2023 konden 7500 mensen niet terecht in een hospice vanwege capaciteitsgebrek.

Beluister hier dat fragment.

Lees hier het bericht van VPTZ.