Naar aanleiding van het impactvolle verhaal over de dood van mevrouw Snijders in de Volkskrant van afgelopen weekend heeft Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) een debat aangevraagd over de palliatieve thuiszorg in Nederland. Mevrouw Snijders had haar stervensproces goed voorbereid met haar huisarts, maar door een samenloop van administratieve problemen verliep dat het heel anders en stierf ze precies op de manier die ze zo graag had willen voorkomen. In het artikel werden verschillende administratieve en financieel-gedreven hoepels beschreven waar patienten en zorgverleners door heen moeten springen, zelfs in de laatste dagen van hun leven. Het artikel kwam tot stand nadat Carend benadert was door de specifieke huisarts.
Paulusma benadrukt dat de situatie van mevrouw Snijders helaas geen geïsoleerd geval is. "Van de 110.000 mensen die jaarlijks niet onverwacht doodgaan, is het maar de helft gegund om op de plaats en wijze te sterven die ze zelf zo willen en dat aantal is te groot. De manier waarop je doodgaat is belangrijk voor patienten en hun nabestaanden. Het gaat te vaak mis en daarom wil ik graag in debat met de minister van VWS om palliatieve zorg en stervenszorg te verbeteren," aldus Paulusma. De aanvraag voor het debat werd gesteund door vele andere partijen in de kamer. Fleur Agema (PVV) wil dat goede palliatieve zorg in alle zorgwetten verankerd wordt.
De hoepels waar doorheen gesprongen moeten worden zijn onder meer beperkingen van bugetplafonds die ertoe leiden dat aan het einde van het jaar het lastig kan zijn een juiste zorgorganisatie te vinden, efficiency afspraken die ook door het jaar heen het ingewikkeld maken om goede zorg te krijgen, het feit dat lang niet elke zorgorganisatie alle klanten van een zorgverzekeraar aannemen en dan is het ook nog maar de vraag of alle zorguren die een zorgprofessional in een specifiek geval nodig acht ook daadwerkelijk vergoed worden.
Bron filmpje: X, account van W. Paulusma