Uit een peiling van Carend blijkt dat er meer behoefte is aan aandacht voor mondklachten in de laatste levensfase. Onder de bijna 1000 respondenten geeft 59% aan dat dit het symptoom is dat meer aandacht moet krijgen.
Mondklachten in de stervensfase
Patiënten in de palliatieve fase hebben vaak te maken met veranderingen in de mond ten gevolge van ziekte en behandeling. Deze kunnen leiden tot klachten en problemen die de kwaliteit van leven verminderen. Zo kan een droge mond niet alleen erg onplezierig zijn, maar ook ten grondslag liggen aan infecties, een verslechterde voedingstoestand en aan problemen op het gebied van sociale contacten en intimiteit.
Patiënten hebben vaak verschillende klachten van de mond tegelijkertijd. Omdat deze klachten zulke grote effecten kunnen hebben op de fysieke en psychische gesteldheid en op sociale contacten van de patiënt, is het van belang de verzorging van de mond serieus te nemen en zo nodig hulp te bieden of de mondverzorging van de patiënt over te nemen.
Veel voorkomende klachten zijn:
- Droge mond
- Stomatis (ontsteking van het mondslijmvlies)
- Infecties in de mond
- Pijn in de mond
- Smaakstoornissen
- Slechte adem
Via deze links kan je meer informatie vinden over de behandeling van mondklachten. Komend jaar zal de richtlijn helemaal geupdated worden en ook bij Carend zullen we komend jaar veel aandacht aan dit onderwerp besteden.
Reacties op de poll
Op de peiling kwamen veel andere reacties. Veel mensen gaven aan dat onrust veel voorkomt. Carmen Valk: "Onrust, en dan wel die van het soort waar een pilletje niet tegen helpt, maar aandacht wel. Judith van Deelen: "Volle blaas en daardoor onrust. Mijn moeder werd palliatief gesedeerd en dat was als ‘zacht’ voorgesteld. Ze was alleen ontzettend onrustig en dat was naar om te zien. Tot een van de vpk’s van het hospice haar een catheter gaf. Toen kwam er kalmte en is ze dezelfde nacht in alle rust vredig overleden."
Veel mensen gaven ook aan hoe belangrijk aandacht, vooral ook goede aandacht was. Nicole van de Kar: "Aandacht voor het proces dat stervenden door maken, vanuit hún plaats in het geheel, opdat zij de reis kunnen maken zoals zij dat nodig hebben. En niet zoals wij denken dat het moet."
Ook reutelen werd genoemd, onder andere Esther Westeneng mist dat vaak: "De uitleg aan familie m.b.t. geluiden qua ‘reutelen’ van de stervende in de laatste fase.
Familie staat naast het sterfbed en maakt zich (begrijpelijk)zorgen. De cliënt is verder rustig, maar de geluiden van de ademhaling maken de familie wel ongerust. Vaak werd ik op dat moment (of na het ontstaan van) gevraagd om met de familie te komen praten en zijn de emoties van de familie hoog en spreekt familie zorgen uit over discomfort.
Immers, zij hadden geen idee wat te kunnen verwachten in deze laatste levensfase. Naar mijn idee zou het goed zijn als familie ‘vooraf’ wordt geïnformeerd wat er te verwachten is in de laatste fase. Ook van belang is dat zorgverleners weten in welke houding de patiënt het minste kans op reutelen heeft. Het slijm ( oorzaak van het reutelen) loopt immers makkelijker weg, als iemand in zijligging wordt geholpen."
Esther de Keizer geeft aan: "Uitleg aan familie is heel belangrijk. Wat voor ons als zorgverlners " normaal" is, is dat voor familie helemaal niet. Ik hoorde van een zoon dat hij zo bang was om zijn overleden moeder weer te zien. Er was hem niet uitgelegd dat bepaalde dingen zoals reutelen heel naar zijn om te horen maar voor de bewoner vaak niet vervelend zijn. Hij durfde pas 5 dagen na overlijden zijn moeder weer te zien."
De Carend Poll wordt afgenomen via het Linked-In account van Carend. (Volg ons hier). We plaatsen elke dinsdag of woensdag een nieuwe poll. Volg ons om mee te doen!.