Wat is reutelen?

Auteur: Carend Redactie
06.10.2021
Wat is reutelen?
Auteur: Carend Redactie
06.10.2021

Bij stervende mensen ontstaat vaak reutelen. Reutelen is het ophopen van slijm in de keelholte, waardoor er een schurend geluid bij de ademhaling ontstaat. Bij sterven ontstaan er veranderingen in de bloedsomloop waardoor er zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Dit geeft naast sufheid en een veranderd adempatroon, ook het wegvallen van reflexen, waaronder de slik- en hoestreflex. Dat leidt tot de stapeling van slijm in de keelholte. Reutelen lijkt niet belastende te zijn voor een stervende, maar wel voor de naasten. Een statement: De allerbelangrijkste behandeling van reutelen was, is en blijft dan ook hele goede begeleiding van de naasten. Uitzuigen heeft geen zin en is zelfs belastend. Zijligging kan effectief zijn, maar de houdingsveranderingen kunnen ook belastend zijn. 

Wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit toont nu aan dat door het gebruik van scopolaminebutyl in 50% van de gevallen het reutelen niet optreedt. Scopalaminebutyl in een dosering van 4x per dag 20mg onder de huid (subcutaan) moet dan gestart worden zodra de stervensfase intreedt. Dus eigenlijk al voor het reutelen begint. Scopalaminebutyl is een medicijn dat wordt gebruikt bij spasmen (onwillekeurige samentrekkingen) van het maag- en darmstelsel en de slijmvliezen uitdroogt: bij de behandeling van reutelen maak je dus gebruik van de uitdrogende werking. Bijwerkingen, zoals droge mond en rusteloosheid zijn beperkt. Het Rotterdamse onderzoek toont aan dat deze bijwerkingen in de stervensfase heel weinig voorkomen.

Boven alles blijft staan dat bij reutelen vooral de familie begeleid wordt en dat verteld wordt dat we aannemen dat het voor de patiënt niet belastend lijkt te zijn. Palliatieve zorg is breder dan alleen goed zorgen voor de patiënt: ook is de zorg er voor de naasten. Dat werpt de vraag op of dit medicijn ook daadwerkelijk ingezet zou moeten worden.

Lees hier het onderzoek: [amazingerasmusmc.nl/oncologie/medicijn-kan-reutelen-in-stervensfase-voorkomen/](https://amazingerasmusmc.nl/oncologie/medicijn-kan-reutelen-in-stervensfase-voorkomen/) Lees hier de richtlijn reutelen: https://www.pallialine.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=32602&richtlijn_id=770 (het onderzoek is hier nog niet toegevoegd)