Webinar over Palliatieve Zorg binnen de Chirurgie (14 november)

Auteur:
26.10.2023
Webinar over Palliatieve Zorg binnen de Chirurgie (14 november)
Auteur:
26.10.2023

Een gebroken heup is voor veel ouderen een levensbedreigende aandoening. De gemiddelde leeftijd van deze patiënten is 84 jaar. Bij ruim 20% van de patiënten is sprake van een vorm van dementie en maar liefst 1 op de 8 patiënten met een gebroken heup overlijdt binnen een maand na de operatie. 1 op de drie overlijdt zelfs binnen een jaar na de operatie.

Aanvankelijk was het in Nederland gangbaar om een oudere met een gebroken heup te opereren, met als primaire doel pijnstilling. Echter komt er de laatste jaren steeds meer bewijs dat een oudere, veelal kwetsbare patiënt, misschien juist niet meer geopereerd moet worden. Adequate palliatieve zorg is voor sommige patiënten een betere uitkomst dan een operatie. Een operatie is een ingreep die gepaard gaat met een flinke belasting voor de patiënt, terwijl de uitkomsten lang niet altijd goed zijn. Er zou daarom meer rekening moeten worden gehouden met de wensen en het perspectief van de patiënt. Henk Jan Schuijt vindt bovendien dat een gebroken heup niet de oorzaak is maar een symptoom van onderliggende kwetsbaarheid. Een operatie pakt dus het symptoom aan (de breuk), maar niet de onderliggende problematiek. Er is een cultuuromslag nodig waarbij de behandelstrategie van aandoeningsgericht naar behandeldoelgericht veranderd.

HenkJan Schuijt promoveerde  eind 2021 op dit onderwerp aan de Universiteit van Utrecht. Samen met traumachirurg Detlef van der Velde, ook verbonden aan het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en arts chirurgie Thamar Kroes, verzorgt hij dit webinar. Zij zullen u gedurende dit webinar meenemen langs de voor- en nadelen van een operatie. Wat zijn de afwegingen die gemaakt moeten worden? En hoe kunnen we nou voorkomen dat hier pas in de acute situatie over nagedacht gaat worden?


Promovendus Henk-Jan Schuijt

dinsdag 14 november 2023
20:00 uur