Ambulanceverpleegkundige trekt aan de noodbel over palliatieve zorg: "Situatie is vaak schrijnend"

Auteur: Carend Redactie
14.08.2024
Ambulanceverpleegkundige trekt aan de noodbel over palliatieve zorg: "Situatie is vaak schrijnend"
Auteur: Carend Redactie
14.08.2024

Ambulanceverpleegkundige Margreet Boekhold uit Stadskanaal deelt in een bericht op Linked-In haar zorgen over de groeiende problemen binnen de zorg. Zij beschrijft de uitdagingen die zij ervaart bij het verlenen van zorg aan terminaal zieke patiënten.

De verpleegkundige merkt dat palliatieve patiënten steeds vaker naar de Spoedeisende Hulp (SEH) worden gestuurd, ook wel met goede redenen, maar soms ook zonder duidelijke reden bij een vastlopende situatie. "Soms is de reden echt relevant, maar vaak is de situatie schrijnend," schrijft zij. Ze wijst erop dat veel van deze patiënten in vastgelopen thuissituaties verkeren, waar mantelzorgers overbelast zijn of waar onvoldoende professionele zorg aanwezig is.

Complexe Zorgketen

De verpleegkundige benadrukt dat de problemen deels voortkomen uit een complexe zorgketen, waar thuiszorg, huisartsen en specialisten betrokken zijn. "Als er in een eerder stadium goede palliatieve zorg was opgestart, zou het niet altijd nodig zijn om patiënten naar de SEH te sturen," zegt zij. Echter, de praktijk blijkt weerbarstig. "De communicatie is niet altijd duidelijk, vaak denk ik dan waarschijnlijk is de patiënt niet goed begrepen of is er niet goed geluisterd! "

Daarnaast speelt ook de rol van zorgverzekeraars mee. Wanneer thuiszorg aangeeft niet méér te mogen doen om de benodigde zorg te leveren, dat patiënten soms alsnog naar het ziekenhuis worden gestuurd, zelfs wanneer ze het liefst thuis willen sterven, omringd door geliefden. "Dit kan de tijd beperken voor iemand die niet lang meer heeft," aldus de verpleegkundige.

Vicieuze Cirkel

De situatie creëert een vicieuze cirkel waarbij de druk op de SEH en ziekenhuizen toeneemt. "Ook zij kunnen niet iedereen opvangen," merkt de verpleegkundige op. Ondanks de nijpende situatie ziet zij op dit moment geen kant-en-klare oplossing, maar zij is ervan overtuigd dat het onder de aandacht brengen van deze problematiek de eerste stap is naar verbetering.

De oproep van de ambulanceverpleegkundige benadrukt de noodzaak voor meer en bredere aandacht voor de palliatieve zorg, waarbij betere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners en mantelzorgers van essentieel belang is. In het najaar is er een debat in de Tweede Kamer over de groeiende problemen.